Skær halv mio af boliglånet, hvis du tror på rentefald
Konvertering op i rente kræver fornuftig økonomi, gode nerver - og et senere rentefald, hvis manøvren skal kunne betale sig.
Foto: Colourbox
Privatøkonomi Af
Den seneste tids voldsomt stigende renter åbner op for at boliglånere kan skære en ordentlig luns af restgælden væk i et snuptag. 

Det gælder om at skifte et 2 pct.-lån ud med et lån på 3,5 pct. og dermed høste en kursgevinst. Både Realkredit Danmark og en uafhængig rådgiver advarer dog om, at manøvren kræver is i maven, styr på økonomien og ikke mindst en tro på at renten vil falde igen.  

Det er oplagt for boligejere at konvertere fra lån med høj rente til lån med en lavere. Men der kan også være gevinst med den omvendte øvelse.

Konverter op i rente

Det sker, når et 2 pct.-lån optaget i kurs 99,5 bliver indfriet til kurs 90,5. Dermed opstår der en øjeblikkelig kursgevinst, der nedbringer gælden i boligen betragteligt. Herefter optager man et 3,5 pct.-lån, hvilket så til gengæld forhøjer den månedlige ydelse marginalt.

Oven i den højere ydelse kommer også udgiften til at optage det nye lån. Samlet set vil de højere udgifter på et tidspunkt have spist hele gevinsten, hvis man ikke forinden kan konvertere sit lån ned i rente igen.

Hele manøvren kræver altså, at renten skal falde inden man når det såkaldte breakeven-punkt, der ligger 11-12 år ude i fremtiden, afhængig af bl.a. lånebeløbet. Sker der ikke, vil den øgede månedlige ydelse betyde, at gevinsten er gået tabt, og herefter ligefrem betyder et tab.


Sonia Khan, økonom i Realkredit Danmark, er dog skeptisk over for denne konverteringsmulighed.

"Jeg vil ikke selv gøre det. Omvendt er det heller ikke uansvarligt. Det skal udelukkende gøres af låntagere med væsentlig overskud i budgettet, og som er afklaret med en potentiel højere ydelse resten af lånets løbetid," siger hun. 

Hvis man snart skal sælge 

Den uafhængige rådgiver Martin Reidel fra Realkreditkonsulenten.dk, peger på to tilgange, der kan legitimere brugen. 

"Den ene er dem, der overvejer at sælge inden for nær fremtid. Her vil det give god mening, da konverteringen denne vej rent faktisk giver penge i hånden, når huset sælges," siger Martin Riedel. 

Den anden mulighed er den rent spekulative. Her er han ligesom Sonia Khan tilbageholden med at anbefale konverteringen. 

"Risikoen er at renten ikke kommer længere ned de næste 12 år, som den skal for det kan være rentabelt. Det er sandsynligt, at den gør, men der kan intet sikkert siges," siger Martin Riedel. 
NY SÆSON Gå til bords med Børsens gastronomiredaktør, når han bryder brød med kokke, vinfolk, restauratører og andre fagfolk til en snak om både deres egen og andres mad og vin. Det bliver appetitvækkende og nørdet. Men ikke kedeligt.

AFSNIT 16: Redzepi har for længst opnået verdensberømmelse for såvel restauranten, sig selv og den danske gastronomi, og for første gang siden Nomas åbning i 2004 har stjernekokken fået fuld kontrol over virksomheden. En virksomhed, som i dag er noget helt andet, end det Redzepi stævnede ud for at skabe.

Førstepladsen på The Worlds 50 Best Restaurants-listen cementerede Nomas globale kultstatus, og selvom førstepladsen gled Noma af hænde og en nedtur begyndte, så vendte Noma i 2019 tilbage på listen helt oppe blandt de øverste placeringer.

Men hvordan sørger Redzepi for, at hans stab fortsat innoverer og leverer den ypperste gastronomiske oplevelse for gæsterne? En del af svaret ligger i de otte ansatte, som udelukkende er ansat til at finde på nyt i test- og fermenteringskøkkenet.

Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Bestyrelsesforkvinde: "Kom så Danmark. Kvinder kan godt lede en bank"

Lars Tvede: Iværksættermantraet "move fast and break things" duer vist ikke for biler. Men alligevel vil bilmarkedet snart udvikle sig vildt

Ugen der kommer: Skæbneuge for advokat sigtet for skattefusk for trecifret millionbeløb

Hvert kvartal kører Jakob Riis 12 timer med ambulancefolkene for at sikre, at topledelsens beslutninger matcher Falck-medarbejderne i frontlinjen

Peugeot 504 Coupé V6: "Man føler næsten, man er med i en gammel fransk film"

Liv, håb og krydderier

Nu er moden blevet flink og rar

Elise Brøchner trak stikket efter salget af Berlingske: "Da vi i koncernledelsen kørte hjem efter mødet, sagde jeg: "Bjørn, jeg skal ud"

Nethandelen går endnu et gear op: 64 pct. af os køber julegaver online i år