Valuta: Kinesisk virus bag dollarstyrke

395855_16_9_large_890.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
11. feb 2020 KL. 6:40

Valutamarkedet handler sidelæns med en underliggende dollarpositiv bias tirsdag morgen, hvor investorerne igen bekymrer sig om spredningen af coronavirusset, hvilket lægger en bund under de sikre valutariske placeringsmuligheder som amerikanske dollar.

Baggrunden er en melding fra verdenssundhedsorganisationen, WHO, der vurderer, at spredningen af virusset blandt mennesker, der ikke har været i Kina, kan være den "gnist, der bliver til en større brand".

Coronavirusudbruddet har dræbt over 100 personer over det seneste døgn, og det samlede antal ofre på det kinesiske fastland er nu over 1000.

"Coronavirusset sender likvider mod amerikanske dollar. Og så har vi set gode økonomiske data fra USA, hvilket også har givet støtte. De sårbare (valutaer, red.) er råvarelande som Australien og New Zealand," siger analytiker Imre Speizer fra Westpac i Sydney til Reuters.

Det er den amerikanske dollars status som hele verdens reservevaluta, der får investorerne til at sikre sig mod effekten af det kinesiske virusudbrud.

Imens forsøger Kinas centralbank, People's Bank of China, at støtte økonomien med rentesænkning og massiv udpumpning af likviditet i markedet. Men da omfanget af spredningen og effekten af samme stadig er ukendt, fortsætter investorerne med at skille sig af med valutaer, der er eksponeret mod Kina til fordel for dollar og yen.

Tirsdagens handel er dog afdæmpet, da de japanske markeder holder helligdagslukket.

"Risikoen for en større nedjustering af den kinesiske BNP-vækst i første kvartal og 2020 som helhed er ved at tage fart," siger valutastrateg Richard Grace fra Commonwealth Bank i Sydney til Reuters.

Kinas økonomi tegner sig for cirka 17 pct. af verdens BNP, men står samtidig for et betydeligt større bidrag til væksten i den globale økonomi.

Det øger klart risikoen for en større nedjustering til den globale vækst.

Pund koster tirsdag morgen 1,2915 dollar mod 1,2920 dollar mandag eftermiddag.

Euro koster tirsdag morgen 1,0915 dollar mod 1,0930 dollar mandag, mens dollar står i 109,85 yen per dollar mod 109,80 yen mandag eftermiddag.

/ritzau/FINANS