Valuta: Euro kom sig hurtigt efter italiensk dukkert

Penge
Eksklusivt for kunder
05. dec 2016 KL.17:47

Den fælleseuropæiske valuta, euro, ramte sit laveste niveau i 20 måneder mandag morgen, efter at et klart flertal af de italienske vælgere stemte "nej" til en forfatningsreform ved en folkeafstemning søndag.

Men ud på dagen ændrede det billede sig totalt, og euro endte i stedet klart styrket i forhold til fredagens lukkeniveau.

Fra morgenstunden dykkede euro til nær 1,0508 dollar, inden en konsolidering satte ind. Men ud på eftermiddagen vendte billedet helt, og euro sluttede i 1,0728 dollar mod 1,0670 dollar per euro ved dansk lukketid fredag.

Den overordnet mere afslappede reaktion på resultatet skyldes ifølge Jens Peter Sørensen, der er chefanalytiker i Danske Bank, at markedet denne gang var mere forberedte på folkeafstemningens udfald.

Han advarer dog mod at ignorere tilstanden i Italien.

"Bevægelserne var beherskede, fordi alle forventede et "nej"," siger han til Bloomberg News og tilføjer:

"Jeg ser ikke dette som et positivt tegn for euroen, fordi nu er et af eurozonens største lande havnet i et politisk rod," forklarer han.

Det rungende nej til forfatningsreformen har nemlig fået Italiens premierminister, Matteo Renzi, til at fratræde posten som premierminister.

Derfor står Italien foran en periode med politisk usikkerhed og muligvis også økonomisk uro, idet flere af de største italienske banker står så svagt, at der er brug for frisk kapital, hvilket besværliggøres af det politiske systems kompleksitet.

Det kunne også mærkes på flere af bankaktierne, der faldt tungt mandag.

/ritzau/FINANS