Usikkerhed om brexit og delaftalen mellem USA og Kina: "Aktiemarkederne ved ikke helt, hvilket ben de skal stå på"

389431_16_9_large_576.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
15. okt 2019 KL.10:01
Usikkerhed. Det har længe kendetegnet den situation, som både Kina og USA står i i forhold til en handelsaftale, og den situation Storbritannien står i med skilsmissen fra EU. 

Fredagens nyhed om en delaftale mellem USA og Kina fik optimismen til at brede sig, men den tog af igen mandag, og i kombination med usikkerheden om udsigterne til en brexit-aftale mellem EU og Storbritannien har det taget brodden af optimismen, lyder det fra Nordea og Jyske Bank. 

"Aktiemarkederne ved ikke helt, hvilket ben de skal stå på. Der er endnu ikke kommet detaljer fra den delaftale mellem USA og Kina, der blev annonceret i sidste uge, og der hersker fortsat stor usikkerhed, om det er realistisk at forvente en Brexit-aftale på EU-topmødet sidst på ugen," skriver Niels Christensen, chefanalytiker i Nordea, i en kommentar tirsdag morgen og tilføjer: 

"Mandag var endnu en dag med hektisk mødeaktivitet mellem Storbritannien og EU. Meldingerne er vage. Det finske formandskab af EU melder om behov for mere tid til at forhandle en aftale på plads og Irland ser ud til at være af samme opfattelse, mens Boris Johnson presser på for at få en aftale i hus på det forestående EU-topmøde senere i denne uge (torsdag/fredag)."

Chefforhandler: Brexitaftale mulig

Samme melding lyder fra Jyske Banks chefanalytiker Kim Fæster i en kommentar med overskriften "Aktieoptimismen køler af".  

"Optimismen fra i fredags fik et par skud for boven i går. Der var rapporter om, at kineserne ønsker flere forhandlinger, inden de vil underskrive delaftalen på handelsområder. Og i Brexit-sagaen udtrykte både EU og nordirerne store forbehold for fredagens løsningsforslag fra Boris Johnson og den irske premierminister på det irske backstop," skriver han tirsdag morgen. 

Netop nu er der højspændte brexitforhandlinger forud for torsdagens topmøde. Mandag kunne Bloomberg fortælle, at EU's chefforhandler, Michel Barnier, udtalte, at udspillet fra Boris Johnson ikke rakte som grundlag for en aftale. Tirsdag lyder det så fra chefforhandleren, at en aftale er mulig i denne uge. 

"Vores team arbejder hårdt. Vi har arbejdet intenst hele weekenden og også i går. Selvom det bliver svært at lave en aftale - og mere og mere svært - så er det stadig muligt i denne uge," siger Barnier tirsdag. 

Kina vil have flere samtaler

Ser vi mod USA og Kina, så var en del af den delvise aftale mellem USA og Kina, at stigningen i toldsatsen på 5 procentpoint til 30 pct. på kinesiske varer for 250 mia. dollar, der skulle være trådt i kraft i dag, er blevet udskudt. 

Delaftalen sendte fredag de tre ledende aktieindeks i USA op med over 1 pct. 

Mandag kunne Bloomberg så fortælle på baggrund af anonyme kilder, at der skal yderligere samtaler til, før Kinas præsident Xi Jinping vil skrive under på aftalen.

"Det skaber usikkerhed om hvorvidt aftalen reelt set kommer og herunder om USA og Kina kan blive enige om, hvad de aftalte på mødet i fredags. Kina ønsker f.eks., at USA også annullerer den toldforhøjelse, der er planlagt til den 15. december (told på 15 pct. på varer for 160 mia. dollar) udover den toldforhøjelse, der skulle være implementeret i dag," skriver Kim Fæster. 

Toldforhøjelsen i december bliver primært lagt på forbrugsvarer som mobiltelefoner og pc'ere.

Der har været forlydender om, at Kina overvejer at sende deres topforhandler og vicepremierminister, Liu He, til Washington for at få detaljerne på plads, inden skal underskrives i november på det årlige Apec-møde mellem de 21 stillehavslande. 

Mandagens udvikling i handelstvisten sendte både Dow Jones, Nasdaq og S&P500 ned med 0,1 pct.

En mikroaftale - usikkerheden vil fortsætte

Tirsdag morgen var der blandet stemning på de asiatiske aktiemarkeder. Det japanske aktiemarked var lukket mandag, så tirsdag er første gang, det japanske marked kan reagere på den delvise handelsaftale mellem USA og Kina.

Nikkei-indekset ligger i plus 1,87 pct., mens stemningen er noget anderledes i Kina, hvor Shanghai Composite-indekset falder med 0,55 pct. og Hongkongs Hang Seng-indeks falder med 0,16 pct. Det koreanske Kospi-indeks falder med 0,01 pct.

"Jeg vil nok nærmere kalde det en mikroaftale. Aftalen er ikke forhandlet færdig endnu, og den er ikke underskrevet, men vi har fået lidt viden om, hvad vi kan forvente os om et par uger," siger Tine Choi, chefstrateg i PFA tirsdag morgen. 

Ifølge chefstrategen kan man forvente en form for våbenhvile, hvor forhandlingerne nu er kørt op på så højt et niveau, at begge nationers præsidenter er blevet mere indblandede end de har været tidligere. 

"Jeg bider mig fast i, at der i hvert fald ikke er lagt op til nogen eskalering inden for de næste uger og det vil formentlig give lidt ro hos investorerne, så man kan koncentrere sig om makroøkonomien og regnskaber," siger Tine Choi. 

Kan vi være sikre på, at der er en aftale, som markedet kan bruge til noget?

"Nej, det kan vi ikke være sikre på. Ikke før den foreligger. Jeg vil i hvert fald ikke lægge mine penge i den kurv. Usikkerheden vil fortsætte så længe forhandlingerne fortsætter, men det vi kan finde ro i lige nu er, at den ikke eskalerer," siger Tine Choi.