USA: Markedet satser yderligere på rentesænkning

396427_16_9_large_60.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
21. feb 2020 KL. 6:02

Torsdagens negative stemning med fald i aktiemarkedet i USA og i de amerikanske renter slog også ud på handelen med rentefutures. De viste nemlig, at markedet nu i højere grad satser på nedsættelser af renten hos den amerikanske centralbank. Selv om Federal Reserves næstformand faktisk sagde det modsatte.

Frygten fik tag i markedet torsdag, hvor de amerikanske aktier på et tidspunkt var i minus med hele 1,3 pct. - de endte dog med et mindre fald på 0,4 pct. - og et tryk på den tiårige rente på 4 basispoint til 1,52 pct. Udløst af fornyet frygt for coronavirusset og dens effekt på den amerikanske såvel som den kinesiske økonomi.

Samtidig øgede obligationshandlerne deres sats på en lavere toneangivende rente hos den amerikanske centralbank. Med en tiårige rente helt nede i bunden af Federal Reserves korte rentesats interval mellem 1,50 og 1,75 pct., er der da heller ikke de store inflationsforventninger i markedet.

Handelen med futures for den toneangivende rente, fed funds futures, indikerede gennem torsdagen derfor et kraftigere sats på en lavere rente i USA - helt ned til 46 basispoint eller næsten to rentesænkninger under det nuværende niveau ved årets udgang, fremgår det af data fra Bloomberg News, da futuren for december implicit indregner en rente på 1,166 pct.

"I sidste ende er det en funktion risikoen for væksten, som indregnes," siger Priya Misra, rentestrateg hos TD Securities, til Bloomberg News.

"Risikoen er gennemsyrende. Risikokomplekset har været i den lejr, at det er midlertidigt og beskedent, og jeg er uenig i begge dele."

Næstformanden i Federal Reserve, Richard Clarida, forsøgte ellers at overbevise investorerne om, at den "passende" rente ikke vil blive sænket i år. Bankens seneste dot-plot-diagram fra december, hvor bankens direktører indskriver deres individuelle renteforventninger, viste senest et flertal for en uændret rente gennem hele 2020. Det var imidlertid før, virusudbruddet i Kina blev kendt.

"Markedets indregning af en rentesænkning er lidt kompliceret, fordi der er markedets renteforventninger, og der kan være løbetids- og likviditetspræmier," sagde Richard Clarida på programmet Squawk Box på CNBC.

Men de amerikanske rentefutures indikerer faktisk allerede en vis sandsynlig for en lavere rente til marts, med en rente på 1,563 pct., og allerede til juli ses sandsynligheden som nær 100 pct., da futuren handles med en implicit rente på 1,393 pct., hvilket er meget tæt på 25 point under midtpunktet på 1,625 pct. i det nuværende renteinterval.

"Jeg tror ikke, når man spørger folk, at de indregner den rentesænkning, selv om markedets priser antyder det."

/ritzau/FINANS