Unge sætter pengene i mursten: Tre grunde til de gør, som de gør

364469_16_9_large_357.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
19. jun 2018 KL.14:20

Lejeboliger hænger ikke på træerne. Danskerne er mere veluddannede. Og ledigheden er lav.

Disse tre forhold er ifølge mæglerkæden Nybolig grund til, at boligkøbere bliver yngre og yngre. Nybolig har foretaget en rundspørge blandt sine 220 mæglerforretninger i landet. 

"Gennem en årrække er danskerne blevet mere veluddannede, og dermed tjener de mere, samtidig med at ledigheden er ekstremt lav. Så flere er i arbejde og har mulighed for at købe en bolig. Også yngre mennesker," lyder det fra Thomas Hovgaard, kommunikationschef i Nybolig & Estate. 

29 pct. af de adspurgte mæglere i Nybolig svarer, at de oplever at have kontakt med flere og flere yngre mennesker i forbindelse med boligkøb. 

Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent i mæglerkæden Home, er enig i, at de yngre boligkøbere gør deres entré på boligmarkedet, men det er med andre briller end den ældre generation har haft på, når de har købt boliger. 

"Det er en god sikkerhed at have for fremtiden at købe en ejerbolig. Ikke at mange tænker, at de skal være i boligen lige så længe, som deres mor og far, men de tænker på det umiddelbare behov for at have et sted at bo, og også at ligge en opsparing og se en værdistigning," lyder vurderingen fra Michael Dalsager. 

I Home er antallet af huskøb gjort af unge under 35 år nået det højeste niveau i 10 år i årets første kvartal. 

En begrænset "pallette på lånehylden"

At boligmarkedet ikke bader i lejeboliger, specielt ikke i de store byer, mener Thomas Hovgaard også bidrager til, at flere unge kigger på ejerboliger. 

"Og med de finansieringsmuligheder, der er, er det næsten det samme, om man lejer eller køber, hvis man gør det hele op. At komme tidligt på boligmarkedet kan være rigtig fornuftigt, fordi så bliver boligen betalt af og er måske endda steget i værdi," siger han.

Bankerne forholder sig dog ikke helt ukritiske overfor nye lånere, grundet krav om fast udbetaling på lån og begrænsninger på, hvilke typer af lån, man kan få, hvis man har høj gæld ift. indtægt.  

"Det er klart, at det er ikke helt den samme pallette på lånehylden, de nye boligejere har, og det gør, at det er de nye, der har det sværest på boligmarkedet. Og de nye er typisk de unge," siger Michael Dalsager.