Ung investornovice famler sig frem: Jeg er en aktieskildpadde

null

333553_16_9_large_77.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
25. okt 2016 KL.10:43
Sune Bjørn Andersen er en af de unge håbefulde aktionærer, der sprang ud som investor i 2015 under de danske aktiers himmelkurser  - og som nu i 2016 har lært livet som aktionær uden medvind at kende.

Skruer vi tiden tilbage til  januar 2015, brugte han en weekend på at læse alt, hvad han kunne finde om aktier og satte sine første 500 kr. til at yngle i Danske Invest Bioteknologi.

Siden har han løbende investeret 130.000 kr., og den vigtigste erkendelse i processen har været, at han ikke tror på, at han kan slå markedet.

"Før jeg begyndte at læse om aktier, ville jeg leve som bonderøven," siger Sune Bjørn Andersen.

Det var drømmen om at kunne nå en pensionslignende tilstand før pensionsalderen, der drev ham, men det gik ret hurtigt op for ham, at investeringsvejen til at kunne leve af udbytte var kompliceret.

På vejen gennemgik han ifølge sig selv tre investeringsidentiteter.

1. Uglen


Fuld af optimisme og med et håb om fuldstændig finansiel frihed går han i gang med at at researche. Han læser alt, hvad han kan støve op om aktier og værdipapirer generelt. Og han læser rub og stub.

"Hvad fanden er aktier? Hvad er en obligation? Hvordan kan man handle med råvarer?," spørger han sig selv.

Den altafgørende vurdering af, om det overhovedet kan betale sig at gøre det selv rumsterer lidt i baghovedet - men tvivlen sparker han til hjørne og fortsætter.

Han er it-uddannet, så han starter med at se på teknologiaktier. Han laver enkelte handler, følger med i aktiemarkedets op- og nedture og tjekker porteføljeudviklingen hos investorer på aktieforaet Shareville med samme investeringsprofil som ham selv.

2. Haren

Han er frisk på at sætte turbo på og udvider omfanget af sine investeringer.

"Uanset hvor meget man læser om, at man ingenting ved, kan man godt blive grebet af det. Og man kan også godt blive lidt hovmodig og tro, at man ved, hvordan det hele hænger sammen."

Han satser på, at briterne stemmer for at melde sig ud af EU og gør brexit til en realitet. Han køber kontrakter i guld og sølv, og det tjener han en del på.

Til gengæld sætter han også penge i den danske virksomhed Hugo Games, som er børsnoteret i Norge. Det taber han på.

Og så støder han på indeks og indeksinvesteringer. Han leder længe efter det i Danmark, for bankerne skilter ikke med den type investering. Men han fornemmer, at det kan være det rigtige for ham.

3. Skildpadden


Han stiller sig selv spørgsmålet: Tror jeg virkelig på, at jeg kan slå markedet?

Han slutter fred med erkendelsen af, at han ikke kan slå markedet. Han er ikke dygtig nok til at slå de professionelle, som bruger hver dag på at slå markedet, og som har adgang til en masse ekstra materiale.

Men han holder fast i, at det er for usikkert at betale de professionelle en masse penge for at investere for sig.

Han lægger sin endelige strategi. Opskriften er, at: "Det skal være så nemt som muligt. Det skal være så billigt som muligt. Og så skal det gerne være en strategi, hvor jeg ikke skal foretage mig ret meget aktivt."

Det er lettere sagt end gjort, men han arbejder sig hen imod udelukkende at investere i aktieindeks gennem Sparinvests indeksinvesteringsfonde.

Han har droppet at slå markedet, men han prøver nu at ramme markedet.

"Nu er jeg nået til en erkendelse af, at jeg ikke skal handle enkelte aktier eller have en adfærd som spekulant."

"Jo mere jeg lærer, jo mere forstår jeg også, at jeg ingenting forstår. Og jeg kan ikke slå markedet," konkluderer han.

Pænt afkast i surt aktieklima

Men trods et surt 2016 har Sune Andersen det seneste år skabt et afkast på 10,5 pct. mod det danske C20Cap-indeks, der er oppe med lige nu 5,4 pct.

"Jeg har investeret 130.000 kr., og nu har jeg 140.000 kr."

"Til at starte med satsede jeg nok mest på at være en hare, men jeg kan godt se, at skildpadden ser ud til at vinde."

I dag har 65.228 personer investeret knap 33 mia. kr. via Nordnets danske handelsplatform – svarende til et gennemsnit på 509.264 kr.