Talnørd vil spinde guld på din elendige lønseddel

344262_16_9_large_966.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
28. apr 2017 KL.13:02
Det er fredag og du har lige fået løn. Så bed en stille bøn. En bøn om, at myriaden af tal på din lønseddel er de rigtige. Det kan nemlig være aldeles umuligt at gennemskue, om alle posteringerne er korrekte og om du har fået løn som fortjent.

Du kan reelt blot håbe på det bedste.

I årtier har danskerne modtaget det konkrete bevis på hver eneste måneds anstrengelser i form af en lønseddel plastret til med uforståelig information og hvad værre er; ofte behæftet med fejl.

Og mens de etablerede "lønmastodonter" ikke har lyst til at udvikle systemerne og service lønmodtagerne bedre, skal de måske begynde at kigge sig over skulderen, for Frants Moraitis etablerede sidste år selskabet Gratisal for at tage fat om det, han mener er en ny niche; at tilbyde virksomheder et simpelt og forståeligt lønsystem og dermed ændre branchen.

 "Ville folk acceptere en ansættelseskontrakt på russisk? Nej, vel. Men i årtier har vi i Danmark accepteret at folk reelt ikke aner, om deres løn er korrekt"

”Der er jo ikke noget værre end mistillid. Det er roden til alt ondt,” konstaterer Frants Moraitis, der på et år har rekrutteret godt og vel 1000 virksomheder i Danmark.

Virksomheder, der har valgt at skifte fra markedets etablerede spillere til et mere moderne og fleksibelt system. Til alles fordel. Men især som en sikkerhed for lønmodtagere, der ifølge iværksætteren stoler alt for blindt på, at lønsedlen er korrekt.

Lønseddel som på russisk

”Sæt dig ind i din lønseddel og stil krav til din arbejdsplads. Folk giver jo op, fordi de ikke forstår den. Ville folk acceptere en ansættelseskontrakt på russisk? Nej, vel. Men i årtier har vi i Danmark accepteret at folk reelt ikke aner, om deres løn er korrekt,” fortæller Frants Moraitis og forklarer: 

”Markedets mastodonter opererer jo i systemer fra 70'erne og 80’erne uden tanke på, hvad det kræver af ressourcer hos både bogholderi og lønmodtager at få styr på den korrekte løn. Da jeg arbejdede for PWC fra 2004 til 2009 sad vi mellem 30 og 40 mand og boksede med de gamle lønsystemer, der i høj grad er lappeløsning på lappeløsning. Der så jeg et potentiale og et hul i markedet og i 2014 tænkte jeg, ”nu gør jeg det,” fortæller Frants Moraitis, der ville have ryddet op i antallet af posteringer på sedlen og gøre den mere gennemskuelig for den ansatte.


Lyder banalt men...

”Vi har lavet et lønsystem med mange funktioner, men med en bedre brugerflade. Blandt vores 1000 kunder er der mange nystartede virksomheder og startups, men det er virksomheder med mellem 50 og 500 medarbejdere, så som Tradeshift og Menucard som får de fleste fordele."

"Det er derfor denne branche er gået i stå, når det er så simple ting, der gør forskellen"

"De virksomheder behøver ikke længere at have en dedikeret lønspecialist siddende og alene arbejde med de tunge systemer. Det lyder jo banalt, men vi gør din lønseddel mere forståelig. F.eks at den kan komme på engelsk og at virksomheden kan modificere tekster og indhold alt efter den enkelte ansattes ønsker, så vi har skåret en masse ting fra, som vi har erfaring for skaber fejl og misforståelser.”

Tillid er alfa

Netop muligheden for at "personificere" sin lønseddel er en af Gratisals nye påfund.

”Vi har indført autokorrektion af fejl og tilbageførsel af løn, der allerede er kørt, samt mulighed for lønsimuleirng, så den ansatte selv kan godkende en lønseddel, før den bliver kørt. Det minimerer jo fejl, når man får et udkast – og virksomheden delagtiggør medarbejderne, hvilket skaber mere tillid mellem arbejdsgiver og arbejdstager. Det er derfor denne branche er gået i stå, når det er så simple ting, der gør forskellen,” konkluderer Frants Moraitis, der har valgt at betale for eventyret af egen lomme. 

”Vi har bygget forretningen for vores egne penge jeg ejer 80 pct. og min partner Daniel Binau 20 pct. Vi har et mål om at lave 200.000 lønsedler om måneden i 2021 i Danmark og vi har tre udenlandske partnere i kulissen, som vi fra næste år vil satse på. Så i dag brænder vi penge af for at bygge dette her, men det er vel at mærke vores egne penge vi brænder af,” slutter Frants Moraitis.