Sydbank: Virusspredning kan stoppe aktiernes rekordridt - men er ikke startskud til en lang nedtur

396582_16_9_large_408.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
24. feb 2020 KL.11:09

Spredningen af coronavirusset til Italien, Sydkorea og Iran har sendt mørkerøde bølger gennem Europa med indeksfald på over 3 pct. på en lang række europæiske børser. 

Det kan lægge en markant dæmper på det høje aktiehumør, der har været globalt gennem de seneste måneder, lyder det fra Sydbank. 

"Aktiemarkederne har i en måneds tid vist sig næsten ubegribeligt resistente overfor COVID-19-usikkerheden og har i perioden sat nye kursrekorder. Pæne regnskaber og en fortsat ultralempelig pengepolitik med lavrente- og likviditetslykkepiller har været blandt de væsentligste årsager til de nye rekorder," skriver Jacob Pedersen, Sydbanks aktieanalysechef, i en spritny udgave af publikationen "Aktiestrategi". 

"Med de helt friske nyheder om COVID-19-virussens spredning tyder meget på, at den næste periode bliver præget af et mere nuanceret syn på muligheder og risici på aktiemarkedet. Det kan stoppe aktiernes rekordridt for en tid, når investorerne begynder at se nærmere på de økonomiske konsekvenser af smittespredning til resten af verden," fortsætter han. 

Men Jacob Pedersen forventer ikke, at det bliver startskuddet til en lang økonomisk nedtur. 

"Vi forventer dog stadig ikke, at COVID-19 vil blive startskuddet til en længerevarende økonomisk nedtur og foranstående aktiekrak – men aktiernes rekordridt kalder næsten på en modreaktion, for de aktuelle aktiekursniveauer tegner et billede af guld og grønne skove, som det her og nu er svært at få øje på," lyder det i analysen. 

Virusset har, ifølge Sydbank, allerede sat kinesisk økonomi i stå. Flere fabrikker har været lukkede og i millionbyen Wuhan, som sygdommen har spredt sig fra, er der genindført strenge rejserestriktioner.

Langvarigt væksthul vil ramme selskaber

Senest har den amerikanske teknologigigant Apple i sidste uge nedjusteret sine forventninger til indtjeningen i årets første kvartal, mens 
Mærsk i forbindelse med selskabets årsrapport for 2019 i sidste uge måtte meddele, at koncernen er ramt af konsekvenserne af virusspredningen, der smitter af på forventningerne til 2020. 

Et mere langvarigt forløb, hvor smittespredningen bliver mere udbredt med konsekvenser som karantæne og restriktioner, der vil hæmme væksten mange steder i verden, vil øge risikoen for en noget hårdere økonomisk effekt, end investorerne her og nu regner ind, lyder det fra Sydbank.

”Et mere langvarigt væksthul vil utvivlsomt ramme selskaber overalt i verden hårdere – med negative konsekvenser for indtjening og finansiel modstandskraft. Allerede nu ser vi de første rapporter om kinesiske virksomheder i nød som følge af de negative effekter fra myndighedernes forsøg på at hindre spredning. Den virkelighed er slet ikke afspejlet i globale aktiekurser omkring rekordniveauer og med en væsentlig dyrere prisfastsættelse end historisk," skriver Jacob Pedersen. 

Flugt mod det sikre

Ifølge Sydbank tegner de seneste dages udvikling så småt et billede af en global økonomi, der uundgåeligt vil blive ramt af de negative konsekvenser af at begrænse spredningen af smitten. 

"I en verden med ultralave renter har mange investorer anset øget gældsætning som en selvfølgelighed snarere end et problem. Selv en kortvarig global økonomisk nedgangsperiode kan afdække, at høje gældsniveauer blandt stater og virksomheder øger risikoen for konkurser og selvforstærkende negative effekter markant," lyder det i analysen. 

Her pointerer Sydbank, at gældsniveauerne især er steget i amerikanske selskaber. Og de amerikanske it-selskaber har også udsigt til at blive ramt af problemer med leverandørkæden fra Kina. 

"I en situation hvor investorerne bliver bekymrede for alvorlige globale økonomiske konsekvenser af COVID-19 ser vi dog en flugt mod det ”mere sikre” som meget sandsynlig reaktion. Her foretrækker vi de amerikanske aktier i forhold til både europæiske og Emerging Markets-aktier," skriver han.