Slutspil om Veloxis-aktien: “Det er en frustrerende situation og følelsen af afmagt. Ikke nok med at der kommer et købstilbud, mener jeg også, kursen er for lav i forhold til potentialet"

394152_16_9_large_86.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
13. jan 2020 KL.15:13
Nedtællingen er i gang for de investorer, som kæmper en kamp for en højere pris på den sidste rest aktier i det danske pharmaselskab Veloxis.

Købstilbuddet fra det japanske selskab Ashai Kasei Pharma udløber tirsdag kl. 17.00, og her handler det hele om en ting for de investorer som nægter at sælge til kurs 6, som tilbuddet lyder på:

Lykkes det japanerne at samle mere end 90 pct. af aktierne?

Når de over den grænse, kan de nemlig tvangsindløse resten af investorerne, og det er det scenarie, som en stor gruppe af investorer lige nu for alt i verden vil undgå, for så presses de ud af aktien og afregnes til kurs 6.

Og det kan blive meget tæt løb, for allerede da købstilbuddet blev meldt ud i november havde Ashai Kasei Pharma på forhånd sat sig på mere end 81 pct. af aktierne, da de store aktionærer Lundbeckfonden og Novo Holding har nikket ja til at sælge deres aktier for blot 4,45 kr. pr. styk.

De øvrige aktionærer er altså blevet tilbudt en merpris, men da aktien handelsdagen før var lukket i kurs 6,6, var det ikke noget der gav anledning til jubel ret mange steder.

“Det er en frustrerende situation og følelsen af afmagt. Ikke nok med at der kommer et købstilbud, mener jeg også, kursen er for lav i forhold til potentialet. Det har medført en reaktion hos minoritetsaktionærerne og behov for at skabe en fælles base og sende et signal om, at det er muligt at flytte kursen,” siger privatinvestor Mads Bang Nielsen, der købte sin første Veloxis-aktie i sommer og siden har suppleret op.

Investorer står sammen

Han er blandt den store skare af utilfredse investorer, som siden købstilbuddet har forsøgt at koordinere modsatanden med overtagelsesforsøget gennem investorgrupper på Facebook.

I praksis fungerer det nærmest som råb fra virtuelle ølkasser, når Veloxis-aktionærer i investorgrupper deler ud af holdninger og opfordrer aktionærer til at fortælle, hvor mange aktier de ligger inde med.

I grupperne Veloxis Exclusive, Veloxis-Aktiedebat og Veloxis, Lipidor, Redwood investor med adskillige tusinde medlemmer har medlemmer givet deres aktier til kende - dog uden at de har skullet forelægge egentlig dokumentation for deres beholdninger, så troværdigheden af opgørelsen, kan være svær at vurdere på forhånd.

Men ifølge privatinvestor og administrator i en af grupperne Søren Qvist, har ca. 2000 privatinvestorer tilkendegivet over 150 mio. aktier. I alt findes der 1.740 mio. aktier i Veloxis, andelen vil derfor svare til knap 8,7 pct.

“Vi har løbende fået endnu flere aktier lokaliseret, vi har snakket om muligheder og trusler. Vi håber stadig, der kan findes en rimelighed. Vores vurdering er, at vi er over 10 pct., der betyder Asahi Kasei Pharma ikke kan tvangsindløse de sidste aktier. Det er selvfølgelig forbundet med en vis usikkerhed, hvis folk begynder at sælge nu,” siger Søren Qvist, som har sat sig i spidsen for opgøret.

En af de professionelle investorer som er i oprør, er erhvervsmand, privatinvestor og aktiestrateg i PP Capital, Jens D. Løgstrup.

“Jeg er meget ked af, at det bud kom. Jeg havde meget hellere beholdt aktien og ventet et til tre år frem. Efter min mening er potentielt her kolossalt stort. Jeg kunne sagtens forestille mig, at denne aktie var gået meget højere op i kurs, jeg var møgærgerlig, da dette bud på kurs 6 kom,” siger han.

Aktien er fløjet i vejret

Veloxis blev stiftet i 2002 som et spin off fra Lundbeck.

Købstilbuddet kommer bedst som Veloxis’ produkt Envarsus har fået vind i sejlene. Midlet er rettet mod patienter, der har fået en nyretransplantation, og formålet er at forhindre organafstødning hos patienterne. Veloxis har opfundet en metode, hvor man kan reducere dosis betydeligt i forhold til andre lægemidler.

De gode resultater har også fået aktien til at flyve i vejret. I september 2018 kostede aktien 1 kr. stykket, mens aktien i ugen inden købstilbuddet en dag lukkede i kurs 7,49.

Jens D. Løgstrup købte sin andel til lige under kurs 3. Han anerkender at ville få et godt afkast ved en pris på 6 kr., men han er ikke i tvivl om, at aktien er noget mere værd.

“Hvis alle de sidste 18 pct. af aktionærerne fik 1 kr. mere for deres aktier, vil det i runde træk betyde en merpris på over 300 mio. kr. Det kan godt være 1 kr. ikke virker af meget, men fordi der er så mange aktier, drejer det sig om over 300 mio. kr. Det kan de fleste godt forholde sig til, at det ikke er ligegyldigt,” siger Jens D. Løgstrup, der havde regnet med, at Veloxis-aktien skulle ligge i hans portefølje en del år endnu.

Forening er ikke gået ind i sagen

Hos Dansk Aktionærforening har de også fulgt sagen tæt. Direktør Mikael Bak forstår frustrationen fra minoritetsaktionærerne, men foreningen har ikke valgt at gå yderligere ind i sagen.

“En privat aktionær, der køber sig ind i et selskab med to majoritetsaktionærer, skal forvente, at der kan foregå forhandlinger om salg af selskabet, som man ikke har indflydelse på. Her er det væsentligt, at minoritetsaktionærernes interesser samlet set bliver varetaget bedst muligt,” siger Mikael Bak.

Børsen har været i kontakt med Asahi Kasei Pharma, der ikke har andre kommentarer til købstilbuddet, end at de mener, de tilbyder en fair pris til investorerne.

Samtidig har der været gisninger om, at tilbuddet eventuelt kan blive forlænget, men den endelige beslutning tager Asahi Kasei Pharma først, når resultaterne fra købstilbuddet tikker ind tirsdag.

Aktie: Veloxis Pharmaceuticals