Skær halv mio af boliglånet, hvis du tror på rentefald

306011_16_9_large_520.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
23. jun 2015 KL. 9:36
Den seneste tids voldsomt stigende renter åbner op for at boliglånere kan skære en ordentlig luns af restgælden væk i et snuptag. 

Det gælder om at skifte et 2 pct.-lån ud med et lån på 3,5 pct. og dermed høste en kursgevinst. Både Realkredit Danmark og en uafhængig rådgiver advarer dog om, at manøvren kræver is i maven, styr på økonomien og ikke mindst en tro på at renten vil falde igen.  

Det er oplagt for boligejere at konvertere fra lån med høj rente til lån med en lavere. Men der kan også være gevinst med den omvendte øvelse.

Konverter op i rente

Det sker, når et 2 pct.-lån optaget i kurs 99,5 bliver indfriet til kurs 90,5. Dermed opstår der en øjeblikkelig kursgevinst, der nedbringer gælden i boligen betragteligt. Herefter optager man et 3,5 pct.-lån, hvilket så til gengæld forhøjer den månedlige ydelse marginalt.

Oven i den højere ydelse kommer også udgiften til at optage det nye lån. Samlet set vil de højere udgifter på et tidspunkt have spist hele gevinsten, hvis man ikke forinden kan konvertere sit lån ned i rente igen.

Hele manøvren kræver altså, at renten skal falde inden man når det såkaldte breakeven-punkt, der ligger 11-12 år ude i fremtiden, afhængig af bl.a. lånebeløbet. Sker der ikke, vil den øgede månedlige ydelse betyde, at gevinsten er gået tabt, og herefter ligefrem betyder et tab.


Sonia Khan, økonom i Realkredit Danmark, er dog skeptisk over for denne konverteringsmulighed.

"Jeg vil ikke selv gøre det. Omvendt er det heller ikke uansvarligt. Det skal udelukkende gøres af låntagere med væsentlig overskud i budgettet, og som er afklaret med en potentiel højere ydelse resten af lånets løbetid," siger hun. 

Hvis man snart skal sælge 

Den uafhængige rådgiver Martin Reidel fra Realkreditkonsulenten.dk, peger på to tilgange, der kan legitimere brugen. 

"Den ene er dem, der overvejer at sælge inden for nær fremtid. Her vil det give god mening, da konverteringen denne vej rent faktisk giver penge i hånden, når huset sælges," siger Martin Riedel. 

Den anden mulighed er den rent spekulative. Her er han ligesom Sonia Khan tilbageholden med at anbefale konverteringen. 

"Risikoen er at renten ikke kommer længere ned de næste 12 år, som den skal for det kan være rentabelt. Det er sandsynligt, at den gør, men der kan intet sikkert siges," siger Martin Riedel.