Saxo Bank om bitcoin: Pas på med at kalde det pyramidespil og varm luft

355062_16_9_large_827.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
30. nov 2017 KL.19:26
Mens flere og flere advarer mod spekulation i bitcoin og en potentiel boble, stiger interessen for at handle valutaen.

I Saxo Bank har man sat to produkter på hylden, der gør det muligt for danskere at investere i bitcoins.

"Vi forsøger selvfølgelig at rette os ind efter den efterspørgsel, der er fra forbrugerne," siger handelsdirektør i Saxo Bank Claus Nielsen.

Fra andre afkroge af finansverdenen rådes kunder dog til at løbe langt væk fra de digitale valutaer.

"Undgå bitcoin som pesten," siger Jack Bogle grundlæggeren af Vanguard Group, et af verdens største kapitalforvaltningsselskaber, og direktør for investeringsbanken JP Morgan Chase, Jamie Dimon, har sagt, at folk, der køber bitcoin er dumme.

Hos Saxo Bank har Claus Nielsen en mere afdæmpet tilgang til kryptovalutaen.

"Mange af de mennesker, der siger på CNBC eller Bloomberg TV, at kryptovaluta er varm luft eller en boble, ved typisk ikke ret meget om det. Jeg skal ikke kunne sige, om det er rigtigt eller forkert. Men man må bare sige, at kryptovalutaer er noget, der har været handlet i lang tid, og der ligger en teknologi bagved, som rigtig mange er interesseret i."

Claus Nielsens arbejdsplads har i år givet kunder adgang til to nye børsnoterede produkter, der gør det muligt at investere i kryptovalutaerne bitcoin og ethereum.

Børsen tog en snak med Saxo Bank om, hvorfor de stiller kryptoprodukter frem på hylden, når advarslerne mod bitcoins flyver om ørene på dem.

Hvorfor har I valgt tilbyde jeres kunder at investere kryptovaluta?

"Vi vil gerne sikre, at vores investorer og vores aktive handlende har bedst mulig adgang til forskellige finansielle instrumenter både inden for valuta, aktier, råvarer og valuta. Der er kryptovaluta lidt et nyt område.

Man kan godt læne sig tilbage med hænderne over kors og sige: "Det skal vi i hvert fald ikke tilbyde."

Det svarer til, hvis du går forbi en tøjbutik, og de kun har sommertøj hele tiden, og det så også bliver vinter, og de så ikke tilbyder vintertøj," siger Claus Nielsen.

Saxo Bank tilbyder Exchange Traded Notes (ETN) i de to kryptovalutaer bitcoin og ehtereum.

En ETN er et værdipapir, der afspejler valutaernes værdi.

"Det svarer til, hvis du går forbi en tøjbutik, og de kun har sommertøj hele tiden, og det så også bliver vinter, og de så ikke tilbyder vintertøj"
Claus Nielsen, Saxo Bank

Saxo Bank giver adgang til ETN'er, der handles på den svenske fondsbørs, og krypto-ETNerne findes i euro og svenske kroner. Det er ikke muligt at geare eller shorte kryptovalutaerne gennem disse ETNer.

"Vi ser andre i markedet, der udbyder produkter med eksempelvis gearing og mulighed for shorting, hvilket giver kunder en helt anden risiko. Det mener vi slet ikke, markedet er modent nok til endnu," siger Claus Nielsen.

Fordi krypto-ETNerne er børsnoteret, kan man i princippet handle dem gennem alle danske banker. Men flere af de større danske banker, Børsen har talt med, har enten ikke nogen holdning til kryptovaluta eller har en skeptisk holdning til investering i bitcoins og ethereum.

Da bitcoins og ethereum er digitale valutaer, kan man købe dem ved at veksle eksempelvis danske kroner til kryptovaluta på online børser. De digitale valutaer gemmes herefter i en digital "wallet".

Hvorfor skal man købe en ETN hos jer og ikke bare købe bitcoins på en online børs?

"Der er større sikkerhed, og det er mere simpelt med en ETN. Køber du på en online børs, er der risiko for, at din wallet bliver hacket, eller selskabet bag går nedenom og hjem. Alt det er du lidt ude over her. Vi har en banklicens. Vores produkt er børsnoteret og reguleret på Nasdaq i Stockholm. Så al formalia er på plads.

Der, hvor du har en risikoen, er på bitcoin og ethereum. Falder valutaerne i værdi, taber du selvfølgelig på det, men du har ikke nogen gearing. Endelig har du en risiko på dem, der udbyder ETN'en (udbyderen er XBT Providers, et firma, der tracker bitcoin og ethereum, red.)."

Men er det ikke bare en ekstra omkostning for investorer, at købe en ETN i stedet for at købe bitcoins på en online børs?


"Jo, det kan du sige. Men hvis du køber på en af børserne, er der formentlig forskel mellem bid og ask (sælgers pris og købers pris). Du kan nemt betale 2-3 pct. mere for at gå ind i produktet. Med ETN'en betaler man fast 2,5 pct. årligt af det beløb, man har. Det er okay."

Mens danskere nu kan investere i kryptovalutaen gennem en ETN, er der endnu større nybrud på vej inden for bitcoin i USA.

"Med ETN'en betaler man fast 2,5 pct. årligt af det beløb, man har. Det er okay"
Claus Nielsen, Saxo Bank

Chicago Mercantile Exchange, en toneangivende børs i USA annoncerede i oktober, at man som de første vil tillade handel med bitcoin-futures, formentlig i december eller januar.

Futures er et værdipapir, som køber og sælger forpligter sig på at handle på et senere tidspunkt. Futures giver også ofte mulighed for at shorte bitcoin, altså satse på at den går ned.

Også Nasdaq, der ejer bl.a. ejer fondsbørserne i København og Stockholm, vil angiveligt introducere bitcoin-futures i løbet af næste år. Bitcoin-futures kan blive introduceret allerede i andet kvartal af 2018. Det skriver Wall Street Journal, Bloomberg og flere and finansmedier. 

Det giver endnu flere muligheder for at spekulere i, om bitcoins går op eller ned.

Kunne I finde på at handle med bitcoin-futures?


"Vi kunne potentielt vælge at lægge CME-futuren ind under vores produkter. Men vi har ikke taget endelig stilling til det, for vi mangler at se en endelig godkendelse og afklaring på en række spørgsmål. Er der indbygget leverage? Er der shorting-muligheder? Er der en øvre grænse for, hvor meget man kan investere? Der er noget af det, vi skal have svar på først," siger Claus Nielsen.

En af de danske finansfolk, der tager skarpt afstand til de digitale valutaer er Eric Pedersen, direktør for Nordea Invest.

Han kalder kryptovalutaer et pyramidespil, som ikke har nogen underliggende værdi.

"Hvis du er en af dem, der var med fra starten, tjener du masser af penge. Men når kurven knækker - og det gør den på et tidspunkt - så er der ikke nogen reel værdi nedenunder."

"Jeg siger det samme til min egen søn, når han kommer hjem og fortæller "Min ven købte bitcoin for et år siden, og nu har han tjent en masse." Ja, han var heldig. Det betyder ikke, at du skal købe nogen i dag"
Eric Pedersen, Nordea Invest

Eric Pedersen sammenligner bitcoin-hypen med "Tulipan-manien" i Holland i 1600-tallet, hvor tulipanløg, som dengang var helt nye på det hollandske marked, blev presset op i så høje priser, at der opstod en boble. Efter kort tid brast boblen.

"Det er ikke noget, jeg vil anbefale nogen. Jeg ved godt, at der er mange, der mener, at bankerne er imod det, fordi de gerne vil beskytte deres eget. Det er altså ikke sådan et princip, jeg har, når jeg siger det her. Jeg siger det samme til min egen søn, når han kommer hjem og fortæller "Min ven købte bitcoin for et år siden, og nu har han tjent en masse." Ja, han var heldig. Det betyder ikke, at du skal købe nogen i dag, for så har du måske ingenting i morgen," siger Eric Pedersen.

Claus Nielsen fra Saxo Bank peger på, at bitcoins trods alt ikke er døgnflue, men er blevet handlet siden 2010.

Derudover mener han ikke, det er helt rigtigt, at kryptovalutaerne slet ingen underliggende værdi har.

Bitcoins og ethereum bygger på blockchain-teknologien, som bl.a. logistikselskaber og banker bruger.

"Det er jo den teknologi, som man udtrykker en tillid til, når man investerer i en kryptovaluta. Jeg tror, man skal passe på med at sige, at det er pyramidespil og bare varm luft," siger Claus Nielsen.

Men investorer løber vel alt andet lige en stor risiko i ved at gå ind i en krypto-ETN, fordi kryptovalutaer er så volatile?

"Jeg kan selvfølgelig godt følge dig. Men man skal også huske, at inden for vores fag skal vi lave tunge disclaimere på, hvad det indebærer af risici, når du vil bruge et produkt i banken. Der er en egnethedstest, hvor du skriver under eller klikker på, at du forstå de risici, det indebærer.

Vi opfylder alle de lovmæssige og regulatoriske krav.

Med hensyn til, hvad folk tænker og hører om en aktie eller en råvare eller en kryptovaluta, er det ikke rigtig os, der skal vurdere det.

Jeg synes, det er væsentligt, at vi som platform kan tilbyde de rigtige produkter. Med ETN'erne har vi en konservativ tilgang til kryptomarkedet, og de fleste banker tilbyder faktisk adgang til disse produkter."

Hos Dansk Aktionærforening har man ifølge direktør Leonhardt Pihl en "sund skeptisk holdning" til investering i kryptovaluta.

"Vi har meget svært ved at gennemskue hele den investeringscase og det underliggende aktiv. Det er ikke noget, vi på nogen måde anbefaler vores medlemmer."

Hvordan ser I konkret på ETN'en, som bl.a. Saxo Bank tilbyder?

"Har man en ubændig trang til at investere i kryptovaluta, er der nogle fordele ved at gøre det gennem en ETN. Her er det Saxo Bank, der er udbyder af noten, og de tager vare på det, der ligger bagved. Det giver da en vis sikkerhed, men det er vigtigt for mig at sige i samme sætning, at vi har meget svært ved at gennemskue selve investeringscasen, og vi kan ikke rigtig anbefale den over for vores medlemmer."

"Har man en ubændig trang til at investere i kryptovaluta, er der nogle fordele ved at gøre det gennem en ETN"
Leonhardt Pihl, Dansk Aktionærforening

Claus Nielsen afviser ikke, at bitcoin kan være en boble. Men det gør den ikke fuldstændig irrelevant investere i.

"Hvis du går tilbage til omkring år 2000, kan jeg huske, at hver eneste morgen, når jeg kom ind på kontoret, var der en IT-aktie, der havde fordoblet sin værdi. Det voksede op voksede. Det var jo en boble. Der kan også sagtens være en boble i det her. Men fordi der var en IT-boble dengang, er det er jo ikke ensbetydende med, at man ikke skal tilbyde IT-aktier på sin platform.

Bobler vil du opleve hele tiden. Det gør du også inden for ejendomsmarkedet. Men du kan jo stadig få lov at købe en ejendom.

Det er jo i sidste ende køberen, som beslutter sig for, om man vil betale den pris, som det underliggende har."