Realkreditten frygter Simon Spies-effekt

257316_16_9_large_701.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
06. maj 2013 KL.14:52

Kursen på det 30-årige 3 pct. boliglån med afdrag ligger lige under kurs 100. Dermed er vejen banet for, at realkreditinstitutterne åbner for et 2,5 pct. lån.

Kursen på Nykredits 30-årige 3 pct. obligation ligger mandag eftermiddag i kurs 99,5, og ifølge epn. dk har kursen på det 30-årige boliglån været så tæt på kurs 100, at man i både Nordea Kredit og Realkredit Danmark har gjort sig klar til at sende en ny 2,5 pct. boligobligation på gaden.

Tommelfingerreglen er, at når kursen runder de 100, så sender realkreditinstitutterne en ny obligation med en lavere rente på gaden.

Men i et marked, der gennem flere år har været meget følsomt over for finansielle og makroøkonomiske nyheder, er der dog ikke længere nogen garanti for, at institutterne pr. automatik sender en ny obligation med en lavere rente på gaden, hvis kursen på den toneangivende obligation runder kurs 100 en enkelt dag.

Zig zag
-bevægelser

At realkreditinstitutterne er blevet lidt mere varsomme skyldes, at markederne og nøgletallene svinger en hel del, hvilket påvirker kursen på det nuværende 3 pct.-lån, der ligger og zig-zagger omkring lukkekursen 100.

Risikoen er ganske enkelt, at institutterne er for hurtige på aftrækkeren. Realkreditinstitutterne frygter ved at åbne en serie for hurtigt, at boligejeren bliver fanget i det, der kaldes en indlåsningseffekt.

En sådan effekt opstår, hvis der kun ganske få investorer køber for eksempel obligationer med en rente på 2,5 pct. Sker det, bliver serien så illikvid, at boligejeren låses, da investorerne holder på obligationerne og presser kursen op, hvilket efterlader låner med to valg: Enten at beholde lånet eller acceptere en højere kurs ved indfrielse.

I fredags var kursen på 3 pct. realkreditobligationen ganske kort oppe over kurs 100, og dermed var vinduet åbent for at sende en 2,5 pct. boligobligation på gaden.

Simon Spies-effekten


At det ikke skete skyldes ifølge cheføkonom i Realkredit Danmark, at kursen på en 2,5 pct. obligation ville lande nede i kurs 95,8.

"Det var den teoretiske kurs, da treeren var på sit højeste. Ved dagens slutning var den teoretiske kurs 95,3. Og selv om det er en fornuftig kurs, skal der ingenting til, for at den kan falde yderligere. Det giver derfor ingen mening at udstede en ny obligation, når man har en anden og bedre vare på hylderne," siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, til epn.dk.

Da den tidligere rejsekonge Simon Spies var på toppen, opkøbte han kraftigt i danske obligationer, og dermed kom han ifølge epn.dk til at sidde på så store dele af serierne, at der reelt var tale om en indlåsningseffekt, hvor han egenrådigt kunne bestemme prisen over for interesserede købere.

Indlåsningseffekten er mest kendt for at have været et problem tidligere. Men ifølge boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann, er det en problematik, banker og realkreditinstitutter stadig er opmærksomme på.

"Når der kommer en ny obligation på markedet, oplever vi ofte, at hovedparten af den aftages af en eller flere større investorer - typisk pensionskasser. De er måske ikke interesseret i at sælge lige med det samme, og det kan betyde, at en boligejer kan opleve en atypisk kursdannelse, hvis vedkommende vil indfri sit lån eventuelt i forbindelse med en konvertering," siger Lise Nytoft Bergmann til epn.dk.