Ny rekord: Så lav bliver renten for boligejere med F1-, F3- og F5-lån

354517_16_9_large_698.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
21. nov 2017 KL.12:59
Investorerne har aldrig været mere ivrige efter at låne penge til de danske boligejere. Det viser de renteauktioner, som realkreditinstitutterne afholder nu, og som bl.a. kan give rekordlave renter til boligejere med F1-lån næste år.

"Det er en super dag for boligejerne. På dagens auktion landede F1-renten på bare -0,25 pct., hvilken er den laveste rente, der nogensinde er set på en auktion både i Nordea Kredit og i de øvrige realkreditinstitutter," skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit i en analyse.

På auktionens første dag er investorerne altså villige til at betale 0,25 pct. om året for at låne penge ud til boligejerne, som skal have ny rente til januar. Renten er i dag på - 0,01 pct.

Den endelige rente afhænger af de resterende to auktionsdage.

Hvis niveauet holder, vil det spare boligejerne for omkring 130 kr. om måneden, som de vil få glæde af gennem større afdrag og mindre ydelse.

"Boligejere med F1-lån vil næppe mærke det helt store til det seneste års rentefald, uanset om de har et lån på 1 eller 2 mio. kr. Dertil er renteændringen for lille. Men de vil mærke, at de får endnu et år med rekord lav rente, og taget det nuværende renteniveau i betragtning er det også værd at glæde sig over," skriver Lise Nytoft Bergmann.

F3-rekord tangeret i Totalkredit

I Totalkredit har man fået en F1-rente på -0,21 pct. på dagens auktion. Det er lidt højere end rekorden på -0,23 pct. fra auktionen i august.

Til gengæld tangerer F3-renten på dagens auktion den eksisterende rekord på -0,16 pct. De foregående tre år har boligejerne måtte betale 0,40 pct.

"Holder kontantlånsrenten, kan F3’ere med afdragsfrihed se frem til at have 340 kr. mere mellem hænderne om måneden efter skat pr. mio. Er lånet med afdrag lyder fordelen i samme niveau, blot fordelt på en 120 kr. lavere ydelse og et 220 kr. højere afdrag," skriver chefanalytiker i Totalkredit Jeppe Borre i en kommentar.

Kæmpe gevinst i sigte for boligejere med F5-lån


De største vindere ser dog ud til at blive boligejere med F5-lån, som skal have ny rente nu.

"F5-lånet har første og eneste auktionsdag i morgen. Her er forventningen en kontantlånsrente omkring 0,20-0,25 pct. De seneste fem år har renten heddet 1,20 pct., så der er udsigt til at kunne barbere i omegnen af 1 procentpoint af renten. Holder forventningen, kan boligejere med F5 se frem til at have næsten 600 kr. mere at gøre godt med hver måned efter skat pr. mio. kr.," skriver Jeppe Borre.

Stadig penge op af lommen for boligejerne


Selvom investorerne altså vil betale rekordmeget for at låne penge til boligejerne, betyder det ikke, at danskerne nu får penge for at låne. De skal nemlig også betale bidrag til realkreditinstitutterne, og bidragssatsen er fortsat noget højere end de negative renter.