Morgan Stanley: Forbrugernes glæde har toppet - derfor er flere tøjaktier overvurderede

389342_16_9_large_259.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
12. okt 2019 KL.11:02
Aktier som svenske H&M, amerikanske Gap og spanske Inditex, der bl.a. ejer tøjmærket Zara, er ifølge analytiker Geoff Ruddell, Morgan Stanley, overvurderede.

I et notat skriver han ifølge mediet CNBC, at tøjmarkedet har ”ramt loftet” og er ved at ”gå ind i et strukturelt fald”.

Til at forklare denne påstand benytter Geoff Ruddell ”the Law of Diminishing Marginal Utility”, det vil sige, at forbrugerens glæde over at forbruge på et tidspunkt når et niveau, hvor merforbrug ikke længere kan vække glæde eller nytte for den sags skyld.

”Verdens førende, børsnoterede tøjproducenter har i gennemsnit oplevet nedjusteringer af deres indtjening på næsten 40 pct. siden begyndelsen af 2016,” har Geoff Ruddell ifølge mediet skrevet i sit notat.

”Når vi kombinerer det med de nuværende udfordringer, som internethandelen giver, tror vi, at det kan skabe en meget vanskelig situation for beklædningsindustrien. Ikke kun for dette år eller næste år, men på ubestemt tid,” skriver Morgan Stanley-analytikeren, der nævner netop H&M, Gap og Inditex samt Macy’s, Kohl’s, American Eagle og Ambercombie & Fitch som aktieselskaber, hvor kursværdien er overvurderet.

Stangtøj til alle

Han skriver dog, at udfordringerne ikke alene kan tilskrives internethandlen, men at det er et strukturelt skift, der har stået på i godt 20 år, hvor tøj er blevet billigere og billigere og netop har fået forbrugerne til at stor forbruge.

Ifølge data fra analysehuset Kantar køber en gennemsnits amerikaner 65 stykker tøj om året, mens en britisk statsborger køber 50 stykker tøj årligt.

“Kort sagt, forbrugere vil hellere bruge deres sidste dollar på et måltid end på at købe beklædningsgenstand nummer 60-et-eller-andet på et år,” skriver Geoff Ruddell.

Ifølge ham har tøjmarkedet i de udviklede lande stået stille og for at få væksten tilbage, mener Morgan Stanley-analytikeren, at tøjet skal være dyrere, men at det næppe er lige rundt om hjørnet.

”På kort sigt vil vi se tøjproduktionen fortsat flytte fra Kina til lande med lavere omkostninger som Vietnam og Bangladesh,” skriver han ifølge det amerikanske medie.

Sy-robotter vil også medvirke til at opretholde en billig og fremadrettet billigere fremstillingsproces af tøj, vurderer Geoff Ruddell.

”I mange år har forbrugerne reageret på lavere tøjpriser ved at købe det, men at forvente, at forbrugerne køber større og større mængder tøj som svar på, at priserne falder, er næppe en farbar vej i længden,” skriver han.

Flest fald i år

Svenske H&M har efter flere års pres på aktien haft en god kursreaktion år til dato med et plus på ca. 60 pct., spanske Inditex har også haft medvind i år, hvor aktien er steget med ca. 30 pct.

Derimod er der fald over hele linjen til de øvrige aktier, Geoff Ruddell nævner i sin analyse.

Gap er faldet med lidt over 30 pct., Abercrombie & Fitch er faldet med ca. 24 pct., American Eagle er faldet med ca. 22 pct., Kohl’s er faldet med ca. 23 pct., mens Macy’s, er faldet hele 47 pct.