Markedet lukker: Ambu toppede tyndt og impulsivt marked i rødt

396048_16_9_large_108.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
13. feb 2020 KL.17:14

Uden selskabsspecifikt nyt ud over et par reducerede shortpositioner sluttede den volatile Ambu-aktie i toppen af torsdagens noget impulsive danske aktiemarked, hvor C25-indekset lukkede 0,2 pct. lavere i 1345,14.

Ambu-aktien sluttede 1,9 pct. højere i 163 kr., som en af de otte aktier der steg i det generelt sure marked præget af nye urovækkende data for udbredelsen af det kinesiske coronavirus.

- Det har været lidt rødt i dag. Og det tilskriver vi virusset. Kina opreviderede jo antallet af smittede temmelig kraftigt hen over natten, og også antallet af dødsfald satte rekord. Og det gav en negativ stemning i Europa, hvor vi også har haft lidt blandede aktier. Men generelt er det coronavirusset, som er kommet lidt i forgrunden igen, siger afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen.

Men der er ingen grund til klynk trods torsdagens tilbagegang, mener afdelingsdirektøren.

- Selv med dagens fald er C25-indekset oppe med næsten 7 pct. siden nytår, påpeger Ole Kjær Jensen og peger på, at de bekymrende virus-nyheder også kan ses som en anledning for markedet til at tage toppen af gevinsterne hjem.

- Havde der været en negativ udvikling fra årets start, havde det måske ikke fået den effekt, uddyber han.

TYNDT MARKED

På selskabsniveau bar handelsdagen præg af et tyndt marked og bevægelser, som for enkelte aktiers vedkommende kan virke mindre selvfølgelig. Det gælder eksempelvis, at Mærsks B-aktie lukkede stort set uændret i 8500 kr. - endda efter en periode med plus hen på eftermiddagen

- Det er måske lidt overraskende. For hvis der er nogen, der er afhængig af trafikken fra Asien, så er det Mærsk. Men man skal være opmærksom på, at der er en del danske handlere, der er væk i den her uge, så der skal ikke så meget til at flytte en aktie, bemærker Ole Kjær Jensen.

Jyske Bank sænkede i øvrigt torsdag kursmålet for Mærsk-aktien til 9000 kr. fra 9800 kr.

INDLYSENDE FALD FOR PANDORA

Mere indlysende virker torsdagens fald på 2,6 pct. til 339,90 kr. for Pandora.

- Det tilskriver jeg udviklingen i Kina. Den bliver typisk hårdt ramt, når der sker noget som det med virusset, siger Ole Kjær Jensen.

I bunden af indekset fik Pandora følgeskab af blandt andre FLSmidth, som også påvirkes af den økonomiske udvikling og dermed råstofforbruget i Kina. Ingeniøraktien faldt 2,5 pct. til 257 kr., til trods for at kursmålet blev hævet til 275 kr. fra 250 kr. af svenske Handelsbanken.

Nederst lukkede Lundbeck med et fald på 3,0 pct. til 263 kr.

Med i toppen af indekset lukkede Chr. Hansen 1,4 pct. højere i 525 kr. Aktien tillægges typisk defensive karaktertræk.

- Og så kan du så skyde historien med Kina ned med en stigning for Carlsberg, som også har eksponering mod Kina, erkender Ole Kjær Jensen. Bryggeriaktien lukkede 0,7 pct. højere i 1016 kr.

ANALYSENYT FOR NORDEA

Nordea var i analysehænder i flere finanshuse. Carnegie ser nu aktien i 60,39 kr. mod 49,55 kr. Og amerikanske Citigroup fremlagde en analyse af banken, hvor det konkluderes, at Nordea er på rette vej - men at der stadig er mere at gøre.

Yderligere løftede Mediobanca sit kursmål for Nordea til 56,04 kr. fra 50,07 kr. Men aktien faldt 0,5 pct. til 60,61 kr.

Torsdagens marked var præget af analysenyt fra finanshusene.

Jefferies hævede ifølge Bloomberg News sit kursmål for Demant til 270 kr. fra 250 kr., og kollegaen inden for høreapparatsektoren GN fik sit kursmål hævet til 400 kr. fra 280 kr., og anbefalingen opgraderet til "hold" fra "underperform".

Tyske Commerzbank hævede sit kursmål for GN til 440 kr. fra 370 kr.

Demant faldt 1,0 pct. til 228,70 kr., mens GN-aktien steg 0,8 pct. til 393 kr.

Hos Berenberg fik Coloplast kursmålet løftet til 800 kr. fra 600 kr., og aktien steg 0,3 pct. til 940,60 kr.

TRIO AF KONKURRENT-REGNSKABER

En række europæiske selskaber kom med regnskaber for fjerde kvartal af 2019. Deriblandt flere konkurrenter til danske børsnoterede selskaber.

Den hollandske enzym- og ingredienskoncern DSM, der konkurrerer med blandt andet danske Chr. Hansen og til dels også Novozymes, klarede sig en smule bedre end ventet i fjerde kvartal sidste år målt på driftsoverskuddet, mens omsætningen var til den svage side i perioden.

Det norske lavprisluftfartsselskab Norwegian, som konkurrerer mod SAS, kom ud af fjerde kvartal med et sæt finansielle resultater, der flugter nogenlunde med forventningerne i markedet efter en fremgang i både omsætningen og driften.

SAS-aktien faldt 0,5 pct. til 10,07 kr.

Finske Huhtamäki, der producerer emballage i konkurrence med danske Brdr. Hartmann, leverede over forventning i fjerde kvartal sidste år, hvor både toplinjen og driften slog analytikernes forventninger. Torsdag morgen oplyste Hartmann desuden, at Lannebo Fonder har øget sin beholdning af aktier i selskabet til 6,33 pct. af den samlede aktiekapital.

Hartmann-aktien steg 1,9 pct. til 320 kr.

/ritzau/FINANS