Markedet lukker: Ambu og Novo toppede marked klædt i grønt

382856_16_9_large_718.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
11. jun 2019 KL.17:07
Med Ambu og Novo Nordisk som de mest stigende aktier endte det danske eliteindeks, C25, tirsdag 1,5 pct. højere i 1129,49.

Derved klarede det ledende indeks herhjemme sig en smule bedre end kollegerne rundt om i Europa, hvor der var stigninger på mellem 0,3 og 1 pct. ved dansk børslukning.

- Vi har nok haft lidt til gode, fordi vi har haft en lukkedag, mens resten af markedet kørte videre, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank, med henvisning til pinsedag og den tilhørende lukkedag på fondsbørsen i Danmark.

Til at forklare den underliggende positive stemning peger Martin Munk på, at USA og Mexico fredag indgik en aftale, som skal bekæmpe illegal immigration fra Centralamerika, hvorfor USA ikke indfører told på mexicanske varer.

Derudover nævner han, at markedet har fået en styrket tro på, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, er blevet mere villig til at reagere på svagere nøgletal med rentenedsættelser.

- Inden for den seneste tid er der kommet en anden ordlyd fra centralbanken, som kan indikere, at man er villig til at reagere på svagere nøgletal med stimulans via rentenedsættelser, siger Martin Munk.

AMBU STEG EFTER SKIDT PERIODE

Blandt de danske eliteaktier steg Ambu 7,8 pct. til 108,15 kr. Ifølge Jyske Banks senioraktierådgiver kunne stigningen skyldes, at aktien har været presset i et stykke tid, siden medicoselskabet skiftede topchef, og at investorerne brugte dagen på at samle op i aktien i et i forvejen generelt positivt marked.

For Novo var der flere årsager til kursstigningen på 5,2 pct. til 340,65 kr. Den ene var, at Barclays har løftet sin anbefaling af aktien til "ligevægt" mod før "undervægt", mens kursmålet er sat op til 325 kr. fra 275 kr. ifølge data fra Bloomberg News.

Den anden årsag var, at medicinalselskabet Eli Lilly, som Novo konkurrerer med, på den årlige diabeteskonference i USA havde præsenteret data for midlerne Tirzepatid og Trulicity. Datene så imidlertid ikke skræmmende ud, når de bliver målt op mod det, Novo har præsenteret med de sammenlignelige produkter Victoza og Ozempic, og det kunne ifølge Martin Munk være en af forklaringerne på dagens kursstigning til Novo-aktien.

Genmab-aktien lå også med i den bedre del af C25-indekset med en stigning på 2,6 pct. til 1207 kr. Det fulgte, efter at biotekselskabet har udvidet sin partneraftale med Janssen og skal samarbejde om at udvikle en ny generation af et CD38-antistof, Hexabody-CD38.

Aftalen bygger på de seneste års parløb, Genmab har haft med Janssen om det storsælgende kræftmiddel Darzalex, der også tilhører klassen af CD38-antistoffer.

VA-TAL SENDTE GN OG DEMANT NED

I bunden af det danske eliteindeks endte de to medicoselskaber GN Group og Demant med fald på henholdsvis 2,7 pct. til 312,30 kr. og 2,9 pct. til 219,30 kr. Det skete oven på offentliggørelsen af salgstallene for maj til den offentlige amerikanske salgskanal Veterans Affairs (VA), der tilpasser høreapparater til militærveteraner.

Tallene viser, at mens GN Hearing, der er GN Groups høreapparatforretning, tabte markedsandele i måneden, så tog Demant andele i løbet af samme periode efter introduktionen af det nyligt lancerede topprodukt Oticon Opn S.

Udenfor eliteindekset har Maersk Drilling, der på børsen går under navnet The Drilling Company of 1972, fået løftet sin anbefaling af Morgan Stanley til "overvægt" mod tidligere "ligevægt", fremgår det af data fra Bloomberg News.

Aktien, som i øvrigt overtager Sydbank-aktiens plads i C25-indekset fra den 24. juni, steg med 3,2 pct. til 448 kr.

/ritzau/FINANS