Mandagens obligationer: Rentehop efter italiensk folkeafstemning

Penge
Eksklusivt for kunder
05. dec 2016 KL.17:04

De danske statsrenter steg mandag, efter at italienerne søndag stemte "nej" til en reform af forfatningen, hvilket efterfølgende har fået landets premierminister, Matteo Renzi, til at sige farvel og tak.

Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation endte i 0,43 pct., hvilket er 6 basispoint mere end lukketid fredag.

Dermed fulgte den toneangivende danske rente den overordnede stigende tendens, der også prægede det øvrige Europa.

Mandag var investorernes øjne blandt andet rettet mod den stribe nøgletal og taler fra højtstående finansfolk, der stod skrevet i kalenderen.

Der blev især holdt øje med eftermiddagens ISM-indeks for servicevirksomhederne i USA for november, der steg mere end ventet.

Indekset steg til 57,2 fra 54,8 måneden før. Det er dermed bedre end ventet, da der ifølge Bloomberg News var forudset en stigning til indeks 55,5 blandt økonomerne.

Ligeledes overraskede tallene for detailsalget i eurozonen positivt.

Det gik frem med 2,4 pct. i oktober i forhold til samme måned sidste år, viste opgørelsen fra Eurostat. Der var forudset en fremgang på 1,7 pct. blandt økonomerne ifølge en rundspørge fra Bloomberg News.

FOKUS PÅ ECB SENERE PÅ UGEN

Senere på uge rettes øjnene mod Den Europæiske Centralbank (ECB), der holder rentemøde torsdag. Her er der nemlig en forventning om, at centralbanken skal ud og forlænge sit opkøbsprogram.

Signe Roed-Frederiksen, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, påpeger, at Italiens "nej" mindsker sandsynligheden for, at ECB allerede fra marts næste år vil begynde nedtrapningen af opkøbsprogrammet.

"Vi venter, at ECB annoncerer, at opkøbene fortsætter med de nuværende 80 mia. euro om måneden som minimum indtil september næste år," skriver hun i en kommentar.

/ritzau/FINANS