Mandagens aktier: Demant og Chr. Hansen trak C25 forbi Europa

389406_16_9_large_898.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
14. okt 2019 KL.17:10
Med defensive aktier som Chr. Hansen og Demant, men også indekstunge Novo Nordisk i front lagde det danske C25-indeks mandag grøn afstand til de europæiske kolleger, der slæbte sig gennem handelsdagen med varierede grader af tilbagegang.

Eliteindekset lukkede mandagens handel med et plus på 1,0 pct. til 1128,04, mens det brede Stoxx 600-indeks samtidigt havde tabt 0,4 pct.

Demant lå i toppen af C25-indekset med et plus på 4,9 pct. til 172,15 kr., Chr. Hansen steg 4,7 pct. til 543,80 kr., og Novo Nordisk bidrog med en stigning på 2,1 pct. til 354,45 kr.

- Chr. Hansen ligger ret stærkt, og jeg ved, at de er på roadshow nu. Men vi har ikke set noget nyt fra selskabet, siger senioraktiehandler i Sydbank Christian Thatje.

Han er tilbøjelig til at se den markante stigning i ingrediensaktien som en revanche efter de drøje hug, aktien måtte tage imod i sidste uge.

Chr. Hansen kom torsdag med regnskab for fjerde kvartal, der omfattede en grimt skuffende prognose for væksten i det nye regnskabsår. Aktien reagerede med et fald på 9,2 pct. samme torsdag og et fald på 1,2 pct. dagen efter.

- Vi ser det nogle gange for de defensive akter, at de får nogle klø lige efter regnskaberne, og så kommer der efterfølgende nogle og samler op i dem, noterer senioraktiehandleren.

Heller ikke for Novo Nordisk var der selskabsspecifikt nyt til forklaring af mandagens kursfremgang.

- Men den er jo blandt de konservative aktier, som fylder meget i det danske indeks, og som gør, at vi ligger så relativt stærkt i dag, mener Christian Thatje.

DEMANT IGEN PÅ HØJKANT

For høreapparataktien Demant, der sædvanligvis også tillægges defensive kvaliteter, ses mandagens stigning ses som en positiv reaktion på fredagens oplysning fra selskabet om, at it-infrastrukturen nu er normaliseret, efter at Demant i starten af september blev ramt af et hackerangreb.

Forretningskritiske systemer, applikationer og servere i alle regioner og forretningsområder er gendannet og genaktiveret, oplyste selskabet og fastholdt sin foreløbige vurdering om, at angrebet vil have en negativ finansiel effekt på det rapporterede resultat af primær drift, EBIT, for året på 550-650 mio. kr.

I indeværende uge kan handlerne afvente de nyeste VA-tal for høreapparatselskabernes markedsandel i den vigtige afsætningskanal, der distribuerer høreapparater til amerikanske krigsveteraner, og konkurrenten Sonova har kapitalmarkedsdag tirsdag. Ydeligere afvikles i denne uge den årlige høreapparatkonferencen EUHA.

VA-tallene er også af stor betydning for den anden danske, børsnoterede høreapparatvirksomhed, GN, der steg 2,1 pct. til 274,10 kr.

Norske DNB løftede i øvrigt anbefalingen af GN-aktien til "køb" fra "hold", ligesom kursmålet blev hævet til 330 kr. fra 320 kr.

NEDJUSTERING TRYKKEDE FORTSAT FLSMIDTH

I bunden af C25 lukkede FLSmidth med et tab på 3,0 pct. til 226,70 kr. Ingeniøraktien var mandag fortsat belastet af fredagens nedjustering af forventningerne til indtjeningsmarginen på EBITA-niveau på grund af ændring i produktmikset. Nedjusteringen kostede på selv dagen et kursskred på 10 pct. for FLSmidth.

Efterfølgende har en række finanshuse nedjusteret kursmål og anbefalinger for aktien.

JPMorgan har skåret 17 pct. af kursmålet til 300 kr. fra 360 kr. ABG Sundal Collier har trukket 20 kr. af kursmålet til 280 kr., og Nordea har nedjusteret anbefalingen til "hold" fra "køb". Kepler Chevreux har sænket kursmålet for aktien til 250 kr. fra 315 kr.

Ud over nedjusteringen kan aktien have været negativt påvirket af skuffende kinesiske handelstal offentliggjort mandag morgen. Eksporten i september faldt 0,7 pct. målt i yuan. Ifølge Bloomberg News havde økonomerne ventet en stigning på 1,5 pct. Importen i september faldt 6,2 pct. i yuan mod et ventet fald på 2,3 pct.

Samme data kan også være baggrunden for, at Mærsk-aktierne mandag faldt med 0,5 pct. til 7874 kr. for B-aktiens vedkommende efter et spring frem på 3,4 pct. fredag under indtryk af de positive signaler om muligheden for indledende delvis handelsfred mellem USA og Kina. De signaler blev mandag nedtonet efter kinesiske krav om yderligere forhandlinger, inden en aftale kan lukkes.

- De lå jo fornuftigt i fredags, da en handelsaftale nærmede sig, og det er jo nok den aktie, vi har, som er mest udsat for udviklingen i handelsforhandlingerne, mener Christian Thatje.

ANALYTIKERNE JUSTEREDE

Blandt dagens impulser fra finanshusene var også Wells Fargos nystartede overvågning af energikoncernen Ørsted. Det skete med den positive anbefaling "outperform" og et kursmål på 750 kr. Ørsted-aktien sluttede mandagen 0,8 pct. højere i 628,40 kr.

Danske Bank fik også del i opmærksomheden efter en stribe analyseændringer. Deutsche Bank sænkede kursmålet til 110,10 kr. fra 115 kr., mens anbefalingen ”hold” blev gentaget, og Kepler Cheuvreux ligeledes skar kursmålet til 145 kr. fra 155 kr. Men aktien steg 0,9 pct. 95,98 kr.

Tyske Berenberg sænkede desuden kursmålet for Nordea-aktien til 80 svenske kr. svarende til 55,10 kr. Før lød målet på 90 svenske kr. Anbefalingen af bankaktien er fortsat "køb".

Aktien faldt 1,3 pct. til 47,73 kr. mandag.

/ritzau/FINANS