Mæglere og advokater i åben strid om sikkerhed

255487_16_9_large_555.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
09. apr 2013 KL.18:24
Der sker ting og sager i boligbranchen. Boliga har i dag lanceret et tilbud, der indebærer, at sælger selv står for salg, samtidig med at de får hjælp af en advokat til købsaftalen.

Det tilbud mener Dansk Ejendomsmæglerforeningen dog ikke er lige så sikkert som deres ejendomsmægleres.

”Det som er vigtigst for forbrugeren er, at man er beskyttet af den forbrugersikrede lovgivning. Jeg kan ikke se ret mange advokater i dette land, der vil påtage sig at stille sin ansvarsforsikring til rådighed for en selvsælger, man ikke har haft mulighed for at styre hele vejen gennem processen," siger Torben Strøm, næstformand for Dansk Ejendomsmæglerforening til Børsen.

Halvering af prisen

Men det er der rent faktisk nogen der vil. Og de vil gøre det for mellem 10.000 og 15.000 kr. Det sker dog uden at have været på ejendommen.

”Nemadvokat foretager ikke fysisk besigtigelse af selvsælgerens ejendom,” skriver advokat Jesper Krogh fra Nemadvokat til Børsen.

Det betyder dog ikke, at sælgeren ikke er sikret, siger han.

”Vi giver blandt andet selvsælgeren mulighed for at få lavet en købsaftale. Udarbejder vi en købsaftale, gælder vores advokatansvar naturligvis for dette arbejde,” fortæller han.

Han understreger, at sælgeren selv skal tage billeder, skrive en tekst og stå for fremvisning.

Fremtiden byder på mere af det samme

Hvis man spørger Dansk Ejendomsmæglerforening, er der dog også andre gode grunde til at vælge en ejendomsmægler frem for selvsalg.

”Hvis jeg tager glaskuglen frem og ser, hvad rolle ejendomsmægleren har om ti år, så er det som i dag at kunne sætte den rigtige pris på den enkelte bolig, og stadig være omdrejningspunktet i en ejendomshandel,” siger Torben Strøm.

Men kan man ikke selv sætte den rigtige pris som forbruger?

”Der er da ikke to boliger, der er ens i dette land.”

Men hvis man skal sælge en toværelses andelslejlighed, kan de jo gå hen og minde ret meget om hinanden.

”Nej, for der er den forudsætning, at man skal kende køkken, badeværelset og indretning, og hvilke muligheder det tilbyder en potentiel køber. Og når det er sagt, så mener jeg, at der ikke er to boliger, der er ens i dette land,” understreger Torben Strøm.

Ifølge Torben Strøm koster det i gennemsnit 30.000 til 35.000 kr. plus moms at sælge en bolig for omkring 1,5 mio. kr. gennem en mægler.