Liliegreen: Ændring af reglerne for forældrekøb vil presse "middelklasse-forældrekøberne" ud

392246_16_9_large_45.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
03. dec 2019 KL.12:14
Indgrebet mod forældrekøb, som vi kender det i dag, vil presse en del af ”middelklasse-forældrekøberne” ud, men samtidigt være godt nyt for prisudviklingen på de mindre ejerlejligheder.

Sådan lyder vurderingen fra Curt Liliegreen, der er projektdirektør i Boligøkonomisk Videncenter.

"Forældrekøb har kunnet foretages uden likviditetsdræn, og det har rent faktisk kunnet generere et overskud – så det har ikke været forbeholdt mangemillionærer. Der vil givetvis være en del af disse ikke-millionærer, der trækker sig helt ud af markedet, og det får en priseffekt," siger han.

Han tror således, at en afskaffelse af forældrekøbsordningen med brug af virksomhedsskatteordningen kan være med til at dæmpe prisudviklingen på de mindre ejerlejligheder i de største byer.

"Det er vanskeligt at kvantificere effekten, for undersøgelser har vist, at mange forældre, der bruger ordningen, er relativt velhavende, og de vil antageligvis fortsætte med at foretage forældrekøb – blot uden de samme fordele som nu," siger han. 

Stor opfindsomhed

Curt Liliegreen påpeger dog, at selvom reglerne bliver ændret, kan man stadig gøre sit for at hjælpe sine børn, hvis man har overvejet et forældrekøb. 

"Alle regler kan omgås, og hvis man ikke kan udleje til nærtstående, så kunne det ske, at man udlejede til nogen, der ikke var nærtstående – og at de pågældendes forældre til gengæld købte bolig og udlejede til ens eget barn," siger han og tilføjer:

"Det forudsætter nok, at man kender hinanden godt, og kan finde en eller anden form for overenskomst, og at nogen ligefrem sætter det i system. Mange vil nok finde den slags for bøvlet eller utiltalende, men man skal aldrig sige aldrig. Opfindsomheden er stor, når det drejer sig om penge."