Kan børsraketten Royal Unibrew fortsætte opturen?

305380_16_9_large_254.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
11. jun 2015 KL.10:51

Bankerne havde taget ­kontrollen, og der blev talt om, at Royal ­Unibrew var på vej ud over ­afgrunden med ­milliardgæld og fejlslagne ­satsninger. Men ­katastrofen blev vendt til et ­vaske­ægte ­børsmirakel, der har sikret ­investorerne et afkast tæt på 5000 pct. siden 2009.

Men kan opturen fortsætte? Her er en række faktorer, der kan afgøre, om der er mere brændstof på raketten.

 

Denne artikel er en del af magasinet Børsen Penge - Læs det hele her.

Det kan sende aktien op:

Pengene flyder tilbage til investorerne
Investorer og aktieanalytikere omtaler konsekvent Royal Unibrew som et meget aktionærvenligt fortagende. For ledelsen pumper millioner tilbage til aktionærerne i form af store aktieudbytter og ved at understøtte kursudviklingen på aktien med køb af egne aktier i børsmarkedet.

I marts skød Royal Unibrew gang i et opkøbsprogram, som indtil marts næste år skal tilbagekøbe aktier for op til 350 mio. kr., og samtidig blev det på generalforsamlingen i slutningen af april besluttet at udbetale 377 mio. kr. i udbytte.

Øget indtjening på det finske opkøb
Royal Unibrew købte i 2013 finske Hartwall, og det er en af nøglerne til øget indtjening i koncernen fremadrettet. Driftsdirektøren Hans Savonije har de seneste år tilbragt meget tid i Finland for at få rettet opkøbet ind, og tallene viser allerede stort potentiale, men det kan blive endnu bedre, håber både investorer og aktieanalytikere.

Økonomiske muskler
Kontanterne vælter ind i kassen hos Royal Unibrew, og adm. direktør Henrik Brandt er ikke bange for at gå i offensiven, hvis de rette muligheder viser sig. Men samtidig er han ikke villig til at købe hvad som helst. Hele tiden er der fokus på, at det skal kunne skabe merværdi til aktionærerne.

Det kan sende aktien ned:

Tilbageholdende ­forbrugere og hård konkurrence
Øl, sodavand og andre læskedrikke er ikke ligefrem produkter, hvor salget springer frem. Forbrugerne i Europa holder sig tilbage, og salget på drikkevare­markedet er flere steder generelt ramt af fald, hvilket gør det svært at skrue op for profitten. Samtidig er der hård konkurrence mellem både producenter og de detailister, der skal sælge produkterne. I årsregnskabet for 2014 gjorde direktør Henrik Brandt det også klart:
“Der vil således også i 2015 være behov for at lede Royal Unibrew fleksibelt og med stor tilpasningsevne.”

Slut med aktier på tilbud
Tiden, hvor Royal Unibrew lignede et tilbud på fondsbørsen, er slut. I 2009 var markedsværdien af selskabet presset ned i 300 mio. kr. I dag er det 13,7 mia. kr. værd. Kvalitet koster, som flere investorer har bemærket, når det gælder prissætningen på Royal Unibrew.
Men samtidig ser de helte store frugter ud til at være plukket i koncernen i jagten på lavere omkostninger.

Hvordan ser fremtiden ud?

Tiden med aktieafkast på flere tusinde procent er med altovervejende sandsynlighed slut, for der skal mirakler til at udrette den slags – og koncernens ledelse har nok opbrugt deres kvote på den front.
Men selv om Royal Unibrew-aktien er mangedoblet siden bunden, og selskabet i dag er prissat højt på fondsbørsen, så holder store institutionelle investorer som SEB og PFA Pension fortsat fast i deres aktier.

Data fra Bloomberg viser, at otte aktieanalytikere i øjeblikket følger udviklingen i Royal Unibrew så nøje, at de giver købs- og salgsanbefalinger. Her er stemningen overvejende positiv, da fem af dem anbefaler køb, mens to rådgiver til, at man holder fast i sine aktier eller holder sig ude. Kun en enkelt anbefaler et salg.