J.P. Morgan lancerer aktivt forvaltede ETF'er til private

394587_16_9_large_689.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
22. jan 2020 KL. 8:30
Bølgen af ETF’er, Exchange Traded Fund, der er børsnoterede og passivt forvaltede investeringsprodukter, er skyllet ind over specielt USA efter finanskrisen.

I modsætning til de aktivt forvaltede investeringsfonde kan de holde omkostningerne lave, da de blot afspejler et specifikt marked f.eks. det globale aktiemarked, og fordi der ikke aktivt tages stilling til aktierne, giver de passive ETF’er derfor det samme risiko og afkast minus omkostningerne, der typisk holdes på ca. 0,10-0,20 pct.

Hos kapitalforvalteren J.P. Morgan Asset Management fortæller Tobias Nilsson, chef for ETF Distribution i Norden, at markedet for ETF’er bevæger sig hurtigt, og at man nu tilbyder aktive ETF’erne under navnet “Enhanced Index” (forbedret indeks).

“Der findes mange gode passive investeringsprodukter til lave omkostninger, som vi også tilbyder, men vi vil gerne give investorerne flere muligheder, hvor vi leverer “alpha” og holder en lav tracking error,” siger han med henvisning til, at kapitalforvalteren vil slå markedet, og lykkedes det ikke, vil afvigelsen i negativ retning være lav.

“Afvigelsen de sidste ti år i vores globale aktiestrategi har været positiv på ca. 0,7 pct. over benchmark MSCI World. Med vores lidt mere aktive ETF’er vil vi ikke tage en hel sektor eller lande ud, men inden for hver sektor kan det  være, at vi har et positivt syn på det ene selskab og er negative på det andet. Så overvægter vi den ene aktie frem for den anden.”

Presser priserne ned

Det lyder til forveksling som en aktiv investeringsfond, men ifølge Tobias Nilsson er forskellen omkostningerne, der ligger på 0,20-0,75 pct. afhængigt af, om det er det globale aktiemarked, det amerikanske, det europæiske eller Emerging Markets/vækstlande, der afspejles aktivt og med eller uden ESG, hvor der tages højde for selskabernes miljø-, sociale og ledelsesmæssige forhold.

Ankomsten af de aktive ETF’er kalder Nikolaj Holdt Mikkelsen, uafhængig investeringsrådgiver, for en naturlig udvikling i kampen om at vinde kunder.

“Der kommer flere og flere varianter af ETF’erne, som oprindeligt begyndte som passive, så kom “smart beta” (strategier, hvor man laver et tilt væk fra benchmark, red.) med faktorer som momentum, value, lav volatile eller volatile aktier. Nu kommer så de aktive varianter, og det giver udmærket mening, og så er de med til at konkurrere priserne ned på de danske, aktivt forvaltede investeringsforeninger,” siger Nikolaj Holdt Mikkelsen og tilføjer, at det er et “race to the bottom” med de meget lave omkostningsgebyrer.

“Udbyderne er nødt til at komme til markedet med noget, de andre ikke har, så hvis man pludselig begynder at kombinere det med en aktiv komponent, men stadig med et attraktivt omkostningsniveau, er sandsynligheden for succes, betydeligt større,” siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Ifølge ham ligger de aktive ETF’ers berettigelse f.eks. i obligationsmarkedet, i mindre likvide markeder og i emerging markets, “hvor der er tradition for, at ETF’er eller passive indeksfonde har svært ved at følge med.”.

Vær på vagt over for gammel vin

Hos formueforvalteren Miranova sværger man netop til de passive ETF’er, men Rune Wagenitz Sørensen, adm. direktør og partner, vil ikke afskrive de aktive ETF’er, så længe omkostningerne er attraktive.

“Fordele ved ETF’er og nogle investeringsforeninger er først og fremmest på enkel vis at få spredt risikoen til rimelige omkostninger. Jeg synes ikke, at der er noget særligt at hente for investorer ved, at en aktiv strategi pakkes ind i en ETF frem for en investeringsforening. Argumentet for at købe en aktiv strategi i en ETF frem for investeringsforening skal i så fald være, at ETF’en har lavere omkostninger. Har ETF’en ikke det, er det gammel vin på nye flasker,” siger Rune Wagenitz Sørensen.

Udnytter ETF-navnet

Velkomsten er mindre varm hos udbyderen af ETF-porteføljer Investmentexcel.com.

“Udviklingen med de aktive ETF’er var aldrig meningen, men omkostningerne på de klassiske ETF’ere er presset så langt ned, at det i mange ETF’ers tilfælde er en underskudsforretning. Hvad der ikke er kendt – men spekulation – er, at de aktive ETF’er er aktiveret for at udnytte ETF-navnet for at få højere priser og mere differentierede produkter,” siger adm. direktør Thomas Peter Clausen.

Hos Dansk Aktionærforening lyder rådet fra direktør Mikael Bak, at man skal gøre sig klar, hvilken risiko man vil løbe.

“Aktiv forvaltning medfører som udgangspunkt større risiko end passiv forvaltning og højere omkostninger. Der er mulighed for højere afkast ved en aktivt forvaltet ETF, men bestemt ingen garanti – faktisk tværtimod, hvis man ser på statistikken fra f.eks. aktive og passive forvaltede fonde.”