Investrådgiver: Glem frygten og gå over i fonde

Penge
Eksklusivt for kunder
14. sep 2011 KL.12:21
Børshandlede fonde vinder over investeringsforeninger, når det kommer til lavere udgifter. Men de private investorer frygter fidusen, der for mange stadig er ukendt land.

De såkaldte ETF'ere (exchange traded funds eller børshandlede fonde) koster den private investor langt mindre end de populære investeringsforeninger, når man investerer i både aktier og obligationer.

Læs: Rådgiver: Spar kassen i fonde

Mange er dog bange for det ukendte og tror, at de lavere omkostninger er lig større risiko.

Men det er en misforståelse, lyder det fra Rune Wagenitz Sørensen fra det uvildige økonomiske rådgivningsfirma Miranova.dk.

"Mange kunder, jeg rådgiver, er betænksomme over at bruge en ETF. Trods de lavere omkostninger er risikoen ikke højere, så der kan være mange penge at spare. Og jeg vil i mange tilfælde endda påstå, at man også får et bedre 'produkt'," lyder det fra ham.

Frygter konkurs


Det, der afskrækker mange, er spørgsmålet om, hvad der sker, hvis fonden går konkurs?

Først og fremmest lægger risikoen i de værdipapirer, ETF’en køber. Købes der aktier, er risikoen for konkurs altså i de aktier, fonden køber.

Til eksempel er der i ETF'en iShares MSCI over 900 aktier fra hele verden.

"Køber du en ETF, består risikoen ikke i, om fonden går på halen. Hvis iShares går konkurs vil ETF’en forsat ligge i et depot i din bank, da iShares kun er forvalter af ETF’en," forklarer Rune Wagenitz Sørensen.

Går den bank, hvor du har købt en ETF igennem, konkurs, er der heller ikke et økonomisk tab i vente. Det er nemlig ikke banken, der opbevarer ETF’en

"Og hvis den depotbank, som din danske bank bruger til at opbevare ETF’en går ned, vil du ligeledes blive tilbudt, at ETF’en bliver indløst eller overført til en anden bank uden økonomisk tab for dig," forklarer rådgiveren.

Det mest væsentlige er med andre ord at overveje, hvilke investeringer ETF’en foretager. Er det brasilianske aktier eller nordeuropæiske statsobligationer? Det er her risikoen findes.

Udenlandsk noteret


Foruden konkursfrygten føler flere en usikkerhed ved, at ETF'erne er noteret i udlandet og dermed som oftest handles i enten dollar eller euro.

Men omregner man kurserne til danske kroner, er der ikke forskel. Valutakursrisikoen består således også af de aktier, som ETF’en køber.

"Der er aktier fra hele verden, og når du investerer som dansker, bliver du udsat for de forskellige valutaer på aktierne. Men der er ingen forskel for dig som dansk investor, hvis du køber selvsamme ETF på en engelsk eller tysk børs i enten pund eller euro," forklarer Rune Wagenitz Sørensen.

iShares MSCI World kan for eksempel købes i pund på fondsbørsen i London og på en tysk børs i euro.

Nasdaq i København oplyser, at der er danske ETF'ere på vej på den københavnske fondsbørs, men det er stadig uklart, hvornår og i givet fald hvilke, der bliver tale om.