Investorer jagter aktier på januarudsalg

Penge
Eksklusivt for kunder
16. jan 2012 KL. 7:20
2012 er skudt i gang med intet mindre end et sprudlende aktiebrag, og kursen på det danske C20-indeks er steget 2,9 pct. på de første 14 dage. Investorerne starter året med god appetit på risici.

Et ønske om ikke at ende bagerst i feltet fra start giver investorerne blod på tanden i forhold til at hoppe med på de nyeste trends inden for de mere risikofyldte aktiekategorier.

“Der er en tendens til, at januar er en af årets bedste måneder på aktiemarkederne, og i år kan hedgefondene være med til at forstærke den tendens. Gennemsnittet tabte penge i 2011, så de har noget at bevise over for deres kunder. Derfor vil de være ivrige efter at fange de tendenser, der er fra årets start,” siger chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen.

Tendensen peger kun en vej for aktierne – op. Og det er der ifølge chefanalytiker i Danske Bank Morten Kongshaug ikke noget mærkeligt i, for tradere lukker årsbøgerne i november og starter forfra i december og januar. Derudover er der høje indbetalinger til pension i december og flere penge at handle for.

USA og Kina er trækdyr

Selvom man skal tage højde for januareffekten, er optimismen ikke uberettiget. Det er først og fremmest de ledende indikatorer med USA og Kina som trækdyr, der har fået den positive stemning til at blusse op. Strateger og analytikere forventer også, at aktiemarkedet slutter positivt i 2012.

En af dem med de højeste forventninger til aktiekursen er aktieanalytiker Jesper Lisager Bak fra Spar Nord, der forventer en kursstigning på mellem 10 og 15 pct. i 2012.

Det vurderer han ud fra en forventning om, at virksomhederne i gennemsnit kommer til at tjene 5 pct. mere end i 2011.

“Får vi ret i det, så er aktiemarkedet for billigt, og det er det faktisk allerede nu i forhold til virksomhedernes indtjening i 2011,” siger han.

Kigger man tilbage, er januar toneangivende for årets aktiekurs.

“Historisk har det været sådan, at hvis januar er en plus-måned, har det i 88 pct. af tilfældende været et plus-år for aktierne, og jeg tror stadigvæk, at der er en tendens til, at den effekt holder – uden at jeg vil sætte procenten helt så højt,” siger Henrik Henriksen.

Hvis man kaster et blik på verden uden for euroland, peger indikatorerne på, at 2012 bliver et aktieår med bedre konjunkturer i ryggen. Pengepolitikken bliver lempet i Kina, hvilket er et gunstigt indgreb for aktiekurserne, og der er et opsving undervejs i USA.

Det, der slører udsigten, er de systemiske risici i Europa, der fungerer som en slags dybtvandsbomber, som pludselig kan detonere og ændre dagsordenen, hvis eurokrisen smitter af på de finansielle markeder.

Hos PFA er man derfor endnu ikke klar til at hoppe med på aktiebølgen. PFA lader kreditobligationer fylde mest i porteføljen, fordi de er mindre risikofyldte end aktierne, hvis humør stadig forventes at svinge.

“Men får vi en fornemmelse af, at den positive følelse over for aktierne i januar sætter sig og begynder at minde om en trend, vil vi selvfølgelig lade vores aktieandel vokse,” siger han.

Forår i luften

Har man haft en undervægt af aktier, mener Morten Kongshaug, at det er på høje tid at skifte til en mild overvægt af aktier.

“Foråret er kommet til aktier, og man skal huske på, hvorfor man har aktier. Det har man, fordi man tror på, at verden vokser, og det er en måde at sikre sine investeringer i forhold til fremtidig vækst i verden. Det kan kreditobligationer ikke, og er vi så heldige at få et stærkt aktiemarked, så bliver du ristet på både stats- og kreditobligationer, fordi niveauet på renter ikke kan holde sig nede,” siger Morten Kongshaug.

Hos Danske Bank venter de dog også med at kaste sig hovedkulds ind i et sæsonpræget aktiemarked, der er drevet op af december og januars ekstra likviditet. Chefanalytikeren anbefaler, at man afventer de korrektioner, som eurokrisen kommer til at give i 2012, før man går på storindkøb i aktiebutikken.