Investeringschef om skæbnedag for Veloxis-aktionærerne: Sådan ser scenarierne ud

394199_16_9_large_35.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
14. jan 2020 KL.13:23
(Opdateret kl. 14 med informationer omkring nye regler for afnotering)
Slutspillet er for alvor begyndt for de investorer, som kæmper en kamp for en højere pris på den sidste rest aktier i det danske farmaselskab Veloxis. 

Købstilbuddet fra det japanske selskab Asahi Kasei Pharma udløber tirsdag kl. 17.00, og det bliver afgørelsens time for de investorer, som nægter at sælge til kurs 6. Allerede nu har Asahi Kasei Pharma nemlig sikret sig ca. 81 pct. af aktierne fra de to dominerende aktionærer Novo Holding og Lundbeckfonden, der har accepteret et tilbud på 4,45 kr. pr. aktie. 

Men hvad er de forskellige scenarier for de mindre investorer, når deadline er nået? 

Børsen har talt med investeringschef hos Dansk Formue- & Investeringspleje Johnny Madsen om købstilbuddets forskellige udfald.

Johnny Madsen ejer ikke selv aktier i Veloxis, og Dansk Formue- og Investeringspleje har ikke positioner i Veloxis på vegne af deres kunder. 

Asahi Kasai Pharma samler under 90 pct. af aktierne

Det betyder, at de resterende aktier ikke kan blive tvangsindløst. 

“I det tilfælde, kan der komme en anden type spil. Køberne har mulighed for at forhøje buddet og gå i dialog med investorerne, hvis de får under 90 pct. af aktierne,” siger Johnny Madsen og refererer til, at investorerne her kan komme med argumenter for en højere pris. 

Et andet scenarie er, at Asahi Kasei Pharma har mulighed for at forlænge det nuværende købstilbud. 

“Hvis Asahi Kasei Pharma f.eks. efter fristen i dag sidder på 89,5 pct. af aktierne, kan det være, de vælger at forlænge tilbuddet, i håb om at få de sidste aktier med til at kunne tvangsindløse,” siger Johnny Madsen. 

Men der er også den mulighed, at Asahi Kasei Pharma vælger at afnotere Veloxis fra fondsbørsen, det har indtil nu kunne ske ved en ejerandel på 80 pct. af aktierne, men fra d. 15. februar træder nye regler i kraft.

Det betyder, at det fra 15. februar kræver et 90 pct. flertal på en generalforsamling af de, som er repræsenteret. Derfor kan der godt komme en afnotering, hvis ikke der er 10 pct. af stemmerne repræsenteret på en generalforsamling, der stemmer imod.

“Det vil kræve sin sag som investor, for du har pludselig en aktie, som ikke er omsættelig. Samtidig går du fra at have en noteret aktie, til at have en unoteret aktie, og så gælder andre regler, f.eks. problemer med pensionsordning eller beskatning af aktierne,” siger Johnny Madsen. 

Asahi Kasei Pharma samler over 90 pct. af aktierne

Sker dette scenarie, er det nu muligt for Asahi Kasei Pharma at tvangsindløse de resterende aktier. Det vil betyde, at investorerne er tvunget til at sælge deres aktier til købstilbuddet på kurs 6. 

“I dette tilfælde kan investorerne prøve at argumentere for, at det er en for lav kurs. Men jeg tror, det bliver rimelig svært, da hovedaktionærerne har solgt til en endnu lavere kurs. Derfor bliver det en svær forhandling, når minoritetsaktionærerne i forvejen bliver tilbudt højere kurs,” siger Johnny Madsen.

Sammenligningen med Molslinjen

Flere gange er sagen omkring Molslinjen dukket op i forbindelse med sagen om Veloxis. 

Her lykkedes det også umiddelbart kapitalfonden Polaris at krydse en ejerandel på 80 pct., men de måtte senere kæmpe for at nå en samlet ejerandel på over 90 pct. Først lød buddet på den sidste del af aktierne på kurs 34 pr. aktie, siden 42 kr. pr. aktie førend købstilbuddet landede på 60 kr., og fonden fik skrabet aktier nok sammen til en tvangsindløsning i 2016.

Senere endte sagen i retten, fordi en gruppe småinvestorer stadig ikke var tilfredse. Tidligere i år vandt de sagen, så deres afregning pr. aktier i stedet er landet helt oppe på kurs 74.

Men ifølge Johnny Madsen er der en afgørende forskel på de to køb. 

“I købet af Molslinjen var det store aktionærer, der valgte at gå sammen og købe andre ud. Omvendt er situationen i købet af Veloxis, at de store aktionærer har valgt og accepteret at sælge deres aktier til en tredjepart. Dermed er humlen i denne sag, at de store aktionærer har solgt på en væsentlig lavere pris, og de små aktionærer er allerede blevet behandlet godt,” siger Johnny Madsen.   

Veloxis' nye ejer har dog endnu ikke i købsprocessen meldt noget ud om, hvorvidt man ønsker at gå efter en afnotering eller en tvangsindløsning. 

Aktie: Veloxis Pharmaceuticals