Hårde kursfald i USA op til weekenden: "Man må spørge sig selv, hvad der foregår i disse dage. Det er ret vildt"

373618_16_9_large_801.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
07. dec 2018 KL.22:17
Trods en kortvarig positiv start faldt de amerikanske aktier tungt fredag. Udviklingen var trukket af minusser over en bred kam - med it og cyklisk forbrug som de helt store trækheste.

Det brede S&P 500-indeks faldt med 2,3 pct., mens Dow Jones-indekset mistede 2,2 pct. Endelig gik teknologitunge Nasdaq tilbage med 3,1 pct.

Atter handelsbekymringer

Minusserne skyldtes atter handelsbekymring. Fredag var det præsident Donald Trumps rådgiver Peter Navarro, der er en af de store strammere i forhold til Kina, som gentog, hvad præsidenten også har sagt, at der vil komme forhøjelser i toldsatserne på kinesiske varer, hvis ikke der indgås en aftale ved udløbet af våbenhvilen på 90 dage, som Trump aftalte sidste weekend med Kinas præsident Xi Jinping.

Og det er formentlig ikke blevet lettere af, at Meng Wanzhou, finansdirektør og næstformand i kinesiske Huawei, er blevet anholdt i Canada på begæring af USA, fordi amerikanerne mener, at Huawei har forbrudt sig mod USA's sanktioner mod Iran.

"Man må spørge sig selv, hvad der foregår i disse dage. Det er ret vildt. Aftalen mellem USA og Kina ser pludselig sværere ud på grund af anholdelsen af Huaweis finansdirektør. Og så er der brexit-afstemningen i næste uge. Samtidig indløser investorerne deres penge i de store fonde, og det giver salgspres. Midt i alt det sidder langsigtede investorer derfor og venter," siger seniorstrateg i Danske Bank, Lars Skovgaard Andersen.

Fredag kom rapporten med kongetallet for USA's økonomi. Jobskabelsen skuffede, og samtidig var væksten i timelønningerne mindre end ventet.

"Og investorerne bekræftes hele tiden i det negative. Renterne falder. Så kommer der dårlige nøgletal. Så får spekulationen omkring rentekurven en tur mere. Og så øges salgspresset igen." 

Fang-aktier faldt

Blandt sektorerne trak it-aktierne, som fylder en femtedel af S&P 500-indekset, ned med et minus på 3,5 pct. Cyklisk forbrug fulgte lige efter med et fald på 3,1 pct., mens industri mistede 2,6 pct. Også råvarer og materialer gik tilbage med 2,5 pct. det samme gjorde sundhedssektoren.

I toppen var det kun den defensive forsyningssektor, som gik frem med 0,4 pct.

End ikke energi blev løftet i grønt, men faldt 0,6 pct., selv om olieprisen steg med 2,1 pct., da Opec og Rusland fredag blev enige om at sænke olieproduktionen.

Blandt selskaberne faldt Apple igen fredag med 3,6 pct., mens Microsoft mistede 4,0 pct.,og Amazon gik tilbage med 4,1 pct. De tre kæmper i denne tid en tæt kamp om at være verdens mest værdifulde, og lige nu er det Microsoft med 810 mia. dollar mod 797 og 800 mia. dollar til de to andre.

Fang-aktierne stod bag torsdagens sene comeback, men fredag gik det atter den anden vej igen. Facebook faldt 1,6 pct., Netflix dalede hele 6,3 pct., og Googles moderselskab, Alphabet, gik ned med 3,0 pct.

Hårdt for halvledere

I fredagens aktieudsalg gik det hårdt udover halvlederaktierne, der også rammes af spekulationerne omkring Huawei. Netop chipproducenternes salg har tidligere udløst sanktioner mod den kinesiske mobilproducent, ZTE, som til sidst indvilgede i at betale en milliardbøde til USA for at undgå en konkurs, fordi amerikanske leverandører fik forbud mod at handle med ZTE.

Fredag faldt Nvidia med 6,8 pct., mens Intel mistede 4,4 pct., og Texas Instruments gik tilbage med 5,1 pct. Værst gik det for AMD, som smed 8,6 pct. Samlet faldt branchen med 4,0 pct.

Ellers var der nyt fra den amerikanske tobaksgigant Altria, der markedsfører Marlboro i USA, da tidligere rygter om en investering i den canadiske cannabisproducent Cronos blev bekræftet. Altria har fredag købt 45 pct. af aktiekapitalen Cronos for 1,8 mia. dollar, ligesom Altria har fået en tegningsret, således at ejerandelen kan øges til 55 pct.

Altria faldt dog 0,4 pct., mens Cronos vandt 21,7 pct.

Derimod faldt detailkæden Big Lots 23,1 pct. efter at have afleveret regnskab for tredje kvartal med underskud, ligesom koncernen bød på den tredje nedjustering af forventningerne til hele året.

/ritzau/FINANS