Goldman Sachs: Virusfrygt kan ramme olieprisen

394656_16_9_large_359.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
22. jan 2020 KL. 9:56

Over 400 er smittede, næsten 1400 er indlagt til observation og ni personer er døde af den nye coronavirus, der er udbrudt i Kina.

Frygten for, at sygdommen vil sprede sig, når millioner af kinesere rejser i forbindelse med det kinesiske nytår i weekenden, sendte bølger gennem de asiatiske og europæiske aktiemarkeder tirsdag.

Men det kan sprede sig til prisen på råolie, der kan falde med 3 dollar. pr. tønde, hvis Kinas efterspørgsel efter olie falder som følge af sygdomsudbruddet, vurderer Goldman Sachs, ifølge Reuters.

”Hvis man overfører den anslåede effekt på efterspørgslen efter Sars-udbruddet til 2020-volumener, så peger det på et negativt chok i den globale efterspørgsel på i gennemsnit 260.000 tønder pr. dag,” skriver Goldman Sachs i en analyse, ifølge CNBC.

I estimatet har Goldman Sachs inkluderet et tab i flybrændstof på 170.000 tønder pr. dag, og storbanken forventer, at flybrændstof bliver ramt hårdest, hvis udbruddet fører til et fald i den regionale flytrafik.

Onsdag morgen kostede en tønde brent-olie 64,31 dollar mod 64,87 dollar tirsdag eftermiddag, mens en tønde WTI-olie koster 58,09 dollar mod 58,49 dollar tirsdag, skriver Ritzau. 

Oliepris faldt en spids

Coronavirus, der kan give alvorlig lungebetændelse, har skabt bekymring, fordi virusset minder om Sars, der mellem 2002 og 2003 kostede over 600 mennesker livet Kina og Hong Kong.

Udbruddet har spredt sig fra byen Wuhan i det centrale Kina, og udover Kina er der fundet tilfælde af sygdommen, der smitter mellem mennesker i Thailand, Japan, Sydkorea og senest USA.

I en kommentar onsdag morgen nævner Kim Fæster, chefanalytiker i Jyske Bank, at olieprisen allerede er blevet ramt.

”Olieprisen faldt en spids på frygt for konsekvenserne af sygdommen,” skriver han. 

Tirsdag gav bekymringen for, at sygdommen ville sprede sig, fald på aktiemarkederne i Asien og Europa, men der er tegn på bedring onsdag.

”Stemningen blandt investorerne er dog vendt i nat med kursstigninger til følge. De er blevet beroliget af, at de kinesiske myndigheder vurderer, at sygdommen ikke er så alvorlig som Sars, og efter at præsident Xi (Kinas præsident Xi Jinping, red.) har kastet sin politiske styrke ind i kampen for at bekæmpe sygdommen,” skriver Kim Fæster i analysen.