Godt aktie-halvår kan blive fulgt af dans på stedet

384117_16_9_large_861.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
05. jul 2019 KL. 6:43
Der har været godt gang i det amerikanske aktiemarked i årets første seks måneder, som var de bedste for det brede S&P 500-indeks i 22 år - og plusserne er fortsat ind i anden halvdel af 2019.

De første tre handelsdage i årets tredje kvartal har budt på tre lukkerekorder på stribe til S&P 500-indekset, mens Dow Jones-indekset onsdag lukkede i det højeste niveau nogensinde, inden markedet torsdag holder lukket på grund af uafhængighedsdagen.

Der er dog ikke udsigt til, at andet halvår bliver lige så godt som den første del, lyder vurderingen fra Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

Han forudser, at årets sidste seks måneder i højere grad bliver en dans på stedet for de amerikanske aktier.

"Den næste store test bliver, når regnskaberne kommer. Det bliver spændende at se, hvordan selskaberne ser på den verden, de befinder sig i i øjeblikket," lyder det fra seniorstrategen, som også mener, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, får en helt afgørende rolle.

Federal Reserve hævede fra december 2015 til december 2018 sin rente ni gange i streg, men i løbet af 2019 er der sket et skift i centralbankens syn på renteudviklingen.

Efter centralbankens møde i marts havde ingen af de 17 bankchefer en forventning om en lavere rente ved udgangen af 2019, men efter mødet i juni venter 8 bankchefer nu en lavere rente.

Handlen med amerikanske fed funds-kontrakter indikerer, at markedet ser en 100 pct. sandsynlighed for en rentenedsættelse ved centralbankens næste møde, der afsluttes den 31. juli.

Med til at drive markedet i årets første halvår har været flere gode regnskaber i første kvartal, som toppede analytikernes forventninger, ligesom en tro på en forestående løsning af handelskonflikten mellem USA og Kina undervejs løftede markedet.

Optimismen forsvandt dog i maj, da forhandlingerne brød sammen, men i starten af juni kom Federal Reserves chef, Jerome Powell, markedet til undsætning, da han sagde, at banken holder øje med udviklingen og kan sænke renten, hvis de økonomiske udsigter forværres.

Gennem de seneste tre handelsdage, der har budt på flere lukkerekorder til de amerikanske indeks, er det igen præsidenterne fra verdens to største økonomier, Donald Trump og Xi Jinping, som har været med til at løfte markederne.

I weekenden mødtes de ved G20-topmødet i Osaka, Japan, og her blev de enige om at genoptage forhandlingerne mellem de to lande, mens nye toldafgifter blev aflyst på ubestemt tid.

"Den gode stemning er en kombination af, at de ikke blev uvenner - selv om de ikke blev enige om en aftale - mens centralbankerne samtidig står klar i kulissen, så det er det bedste af to verdener i øjeblikket," siger Lars Skovgaard Andersen.

"Techaktierne har trukket op. Der er ikke kommet en våbenhvile om Huawei, men de amerikanske selskaber har stadig lov til at handle med dem, så der ser vi et løft. Samtidig har de amerikanske banker overstået årets stresstest, som er gået godt, så det har også trukket op," lyder det fra seniorstrategen.

USA og Kina har været i strid på handelsområdet siden starten af 2018, hvor Donald Trump varslede, at han ville indføre told på kinesiske varer for 60 mia. dollar.

Det blev besvaret af en tilsvarende told fra Kina, som siden er blevet fulgt op af flere toldøgninger fra begge sider.

Lars Skovgaard Andersen tror dog, at en løsning på de to landes konflikt kan komme inden for de næste seks måneder.

"Begge har behov for det. Kineserne er måske lidt mere langsigtede, men den amerikanske præsidentvalgkamp starter så småt i efteråret, hvor Demokraterne begynder at komme med nogle af deres kandidater, så vi tror på, at der kommer en aftale i løbet af det næste halve år," siger han.

/ritzau/FINANS