Gennembrud i handelskonflikt sender aktier i Europa op: "Spørgsmålet er dog stadig, om Det Hvide Hus er parat til at skrotte alle toldsatser i bytte for nogle vage forpligtelser"

390824_16_9_large_703.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
07. nov 2019 KL.10:26

Opdateret kl. 10.39 - Nyheden om, at USA og Kina er blevet enige om at rulle toldafgifter tilbage, sender de europæiske aktier og futures på amerikanske aktier op.

Det britiske FTSE 100-indeks stiger 0,3 pct., mens tyske DAX er oppe med 0,7 pct. I Holland stiger AEX-indekset med 0,3 pct. mens det franske CAC 40-indeks stiger med 0,3 pct. og Madrids IBEX 35-indeks stiger med knap 0,5 pct.

I Norden stiger C25-indekset med 1,5 pct., mens Stockholm er oppe med 0,8 pct., Oslo Børs stiger med 0,2 pct. og det finske aktiemarked stiger med knap 0,4 pct.

Futures på de amerikanske aktiemarkeder er også steget markant. Futures på S&P 500 er steget omkring 0,5 pct. efter at have ligget uændret, mens futures på Dow Jones-indekset stiger 150 point.

”Spørgsmålet er dog stadig, om Det Hvide Hus er parat til at skrotte alle toldsatser i bytte for nogle vage forpligtelser om landbrugsprodukter og intellektuel ophavsret og tror, at man kan sælge det som en sejr til vælgerne. Omvendt, så indikerer kommentarerne fra det kinesiske handelsministerium dog en vej ud af sumpen,” skriver Neil Wilson, chefanalytiker hos handelsplatformen Markets.com, i en kommentar.

Han henviser til den delvise aftale, som USA og Kina indgik 11. oktober, der betød, at USA's planlagte toldforhøjelser på kinesiske varer for 250 mia. dollar fra 25 pct. til 30 pct., ikke skulle træde i kraft mod, at Kina til gengæld ville skrue op for sine indkøb af amerikanske landbrugsvarer og give indrømmelser på området for intellektuel ophavsret inden for finansielle tjenester.

”Positiv nyhed fra morgenstunden fra handelsforhandlingerne. Historien rimer dog på tonerne fra foråret, hvor parterne også var tæt på en aftale. Forhåbentlig gentager historien sig ikke,” skriver Sydbanks makroanalytiker Mathias Sproegel på Twitter. 


USA og Kina enige om tilbagerulning

Torsdag siger Gao Feng, talsmand for det kinesiske handelsministerium, at verdens to største økonomier er blevet enige om en tilbagerulning.

"I de seneste to uger har topforhandlerne haft seriøse og konstruktive forhandlinger og er blevet enige om at fjerne yderligere afgifter i faser, da der sker fremskridt i forhold til aftalen," siger Gao Feng ifølge Bloomberg og tilføjer:

"Hvis Kina og USA bliver enige om en fase et-aftale, skal begge sider tilbagerulle de eksisterende yderligere afgifter proportionalt og samtidigt, baseret på indholdet i aftalen, hvilket er en vigtig betingelse for at nå en aftale."

Efter planen skal de to nationer i de kommende uger underskrive en aftale, der handler om første fase af toldlempelserne. Hvor stor en lempelse, der er tale om, vil afhænge af indholdet i den aftale, siger Gao Feng, ifølge Bloomberg.

De seneste dage har der været håb om, at Kina og USA ville nå en aftale. Men håbet blev erstattet af bekymring og skuffelse efter forlydender om, at den afgørende underskrift på en aftale og et møde mellem Trump og Xi Jinping måske først ville blive til december.