Fredagens aktier: Flagrende Pandora fløj højest i stigende C25

375488_16_9_large_735.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
18. jan 2019 KL.17:11

Pandora-aktien er ikke for sarte sjæle. Fredag fortsatte den sin volatile færd på aktiemarkedet og endte til tops i C25-indekset trods et par udfald undervejs.

Overordnet set var der ellers stabil fremgang på de europæiske børser, og her var Danmark ingen undtagelse. C25 steg 0,8 pct. til 1044,29 og noterede sin fjerde plusdag på stribe.

Grobunden for stigningen blev skabt torsdag aften, da Wall Street Journal skrev, at USA's finansminister angiveligt har foreslået, at USA skal rulle den nyindførte straftold mod Kina helt eller delvis tilbage. Finansministeriet afviste efterfølgende artiklen over for Bloomberg News, men optimismen har ikke lagt sig.

"Det er årsagen, til at vi ser den positive stemning. Handelskrigen fylder tydeligvis meget for markedet, når sådan et rygte kan afstedkomme så positiv en reaktion," bemærker aktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank.

"Det ligner, at vi kan få en rigtig positiv bevægelse, hvis der rent faktisk kommer en aftale mellem USA og Kina. Det er der mange, der går og venter på," konkluderer Martin Munk.

Pandora toppede

For Pandora endte dagen med et plus på 5,7 pct. til 275,10 kr.

Aktien tog dog ikke en lige linje mod toppen, men fortsatte de seneste dages volatile kurs. Torsdag røg aktien i bakgear, efter at den amerikanske forhandler af Pandora-smykker Signet Jewelers leverede en nedjustering af forventningerne til det igangværende regnskabsår. Det brød investorerne sig ikke om, og aktien endte med et fald på 2,4 pct. til 260,20 kr. - efter at aktien ellers lå oppe med 6 pct. inden Signets udmelding.

"Signet nævnte specifikt, at Pandora-produkterne havde klaret sig skuffende i julesalget, og det faldt aktien på. Men vi får lidt en modreaktion i dag, og på det her kursniveau er der heller ikke de helt store forventninger til, hvad Pandora skal komme med," siger Martin Munk fra Jyske Bank.

Desuden er der nu gået så tilpas lang tid siden afslutningen af regnskabsåret 2018, at det ikke længere er sandsynligt med en nedjustering fra Pandora, og det kan have beroliget nervøse investorer, bemærker aktierådgiveren.

Fredag lå aktien pænt i plus det meste af tiden. Men en nedjustering fra et andet smykkeselskab, dog i en lidt dyrere kategori, Tiffany & Co., rystede kortvarigt investorerne.

"Investorerne er bange for deres egen skygge og frygter det værste forud for 2018-regnskabet," bemærker investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

Med i toppen af C25 var Vestas, ISS og Mærsk med stigninger på 2 til 3 pct. Sidstnævnte fik medvind af de positive meldinger fra handelskrigen samt en pæn aflæsning af det ugentlige rateindeks for containerfragt fra Asien.

Chr. Hansen gik tilbage

I den modsatte ende af C25 fandt man Chr. Hansen, der faldt 0,9 pct. til 614,40 kr.

Aktien foretog en U-vending torsdag, hvor den indledningsvist faldt op mod 5 pct. efter offentliggørelsen af regnskabet for første kvartal, inden den vendte på en tallerken og sluttede 0,7 pct. højere.

Chr. Hansens topchef, Mauricio Graber, var torsdag blandt dem, der solgte Chr. Hansen-aktier. Topchefens handel omfattede aktier for næsten 1,5 mio. kr., viser en indberetning til Finanstilsynet.

Kun Genmab klarede sig dårligere end ingrediensselskabet, da aktien faldt 2,9 pct. til 1018,50 kr.

Blandt børsens mindre aktier får Zealand Pharma nu analysedækning af det hollandske finanshus Kempen, der indledte med anbefalingen ”køb” og et kursmål på 160 kr., eller 70 pct. over lukkekursen torsdag. Det var med til at give en stigning på 2,1 pct. til Zealand-aktierne, der lukkede ugen i 97 kr.

/ritzau/FINANS