Før markedet åbner: Novozymes kan blive tynget af sænket anbefaling

388596_16_9_large_324.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
30. sep 2019 KL. 8:02
En konkurrents første handelsdag på børsen i Hongkong kan sikre en smule opmærksomhed til den danske bryggerikoncern Carlsberg, når det danske aktiemarked indleder ugens handel.

En sænket anbefaling kan også vende en del af spotlyset mod enzymkoncernen Novozymes mandag morgen, hvor kun en lille bevægelse ser ud til at kunne gøre sig gældende på indeksniveau.

I USA sluttede de tre ledende aktieindeks fredagen med fald, og mandag morgen er der ingen klar retning på de asiatiske markeder.

Samtidig ligger de amerikanske aktiefutures med stigninger på mellem 0,4 pct. og 0,5 pct. omkring halvanden time forud for den danske børsåbning.

De europæiske aktiefutures indikerer omvendt helt små fald, og dermed er der udsigt en rolig handelsstart for det danske eliteindeks, C25, mandag morgen. Fredag faldt indekset 0,2 pct. til 1148,64.

Sænket anbefaling til Novozymes

Amerikanske Morgan Stanley ser nu mere negativt på aktien i enzymselskabet Novozymes.

Finanshuset har sænket anbefalingen til "undervægt" fra "neutral", ligesom kursmålet er blevet skåret til 270 kr. fra 275 kr.

Fredag sluttede Novozymes-aktien 0,3 pct. lavere i 289,70 kr.

Mandag er også første handelsdag for Anheuser-Busch Inbevs asiatiske bryggerivirksomhed, Budweiser Brewing Company APAC, på børsen i Honkong.

Handelsdebuten har budt på pæn købsinteresse og en foreløbig stigning på lige under 7 pct., rapporterer Bloomberg News.

Købsinteressen kommer efter en noget rodet børsnotering af den asiatiske bryggerivirksomhed. Oprindeligt planlagde Anheuser-Busch Inbev en børsnotering, der ville give Budweiser Brewing en markedsværdi på 64 mia. dollar.

Planerne blev droppet i juli på grund af ringe efterspørgsel efter aktien, og da de nyhed kom frem, var det med til at tynge sektoren. I andet forsøg lykkedes det dog at sende Budweiser Brewing på børsen i efteråret, men nu med en børsværdi på 45 mia. dollar.

Interessen kan også skabe fokus på hele sektoren - herunder danske Carlsberg, der sluttede 0,2 pct. højere i 1017 kr. fredag.

Mærsk trodsede dårligt ratenyt

A.P. Møller-Mærsk trak godt op i eliteindekset fredag med en stigning på 1,7 pct. til 7760 kr. for B-aktien. Dermed trodsede aktien en negativ udvikling i containerfragten mellem Asien og Europa, hvor raterne i sidste uge faldt for sjette uge i træk.

En af sidste uges store aktiehistorier kom fra Demant, der torsdag nedjusterede forventningerne til hele 2019 i kølvandet på det hackerangreb, der ramte selskabet i starten af september.

Fredag bød også på flere analytikerændringer for Demant-aktien, der dog sluttede med en lille stigning på 0,4 pct. til 178 kr.

Vestas og NKT var i vælten

Vestas var også i vælten, efter at vindmølleproducenten fredag fortalte, at planen er at afskedige 590 timelønnede på vingefabrikker i Danmark og Tyskland. Forinden havde Siemens Gamesa annonceret opsigelse af 600 medarbejdere i Danmark. Vestas-aktien faldt 0,6 pct. til 545 kr.

NKT var den mest stigende aktie på den københavnske fondsbørs fredag, efter at InsideBusiness fra anonyme kilder erfarede, at selskabet har hyret Jefferies til at afsøge markedet for købere til forretningsenheden Photonics.

Aktien tog et hop på 8,8 pct. til 131 kr.

Mandag morgen er der også lidt nyheder fra luftfartsselskabet SAS, der har løftet sløret for næste års sommerprogram. Det indeholder 14 nye ruter fra Skandinavien, oplyser flyselskabet i en meddelelse.

Blandt nyhederne fra København er Bari i Italien, Tivat i Montenegro, Zadar i Kroatien og den græske ø Rhodos. Fra Aarhus vil der blive fløjet direkte til Alicante i Spanien og Chania på Kreta.

SAS-aktien endte fredag uændret i 8,75 kr.

/ritzau/FINANS