Flere sælgere i København opgiver at få solgt ejerlejligheden: Afstanden mellem sælger og køber er for stor

386890_16_9_large_379.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
30. aug 2019 KL. 9:03
Næsten hver fjerde sælger i København må hive lejligheden af markedet igen med uforrettet sag. Urealistiske forventninger til salgsprisen holder udbudspriserne kunstigt oppe, siger mægler og køberrådgiver

Flere og flere sælgere på det københavnske ejerlejlighedsmarked opgiver at få solgt lejligheden og trækker i stedet boligen tilbage fra markedet.

Flere kilder med indsigt i ejendomsmarkedet peger på, at markedet er ved at vågne til en ny virkelighed.
Knap hver fjerde lejlighed i København er således blevet taget af markedet igen i første halvår i 2019, fordi den ikke blev solgt.

Til sammenligning var det 18 pct. i samme periode sidste år. Det viser tal for første halvår fra portalen Boligsiden.

Ifølge ejendomsmægler Jesper Nielsen, der er indehaver af otte ejendomsmæglerbutikker, sker det, fordi sælgernes forventninger til prisen langt fra stemmer overens med de vilkår, der er på markedet nu.

"De nye låneregler fra starten af 2018 og den kommende boligskattereform påvirker markedet i København og gør, at efterspørgslen ikke er så stor længere. Det er blevet sværere at låne, men mange sælgere forventer alligevel samme priser, som de har gjort over de seneste to-tre år og har svært ved at anerkende betydningen af de nye markedsvilkår," siger han.

De høje priser kan sælgerne nemlig i flere tilfælde ikke længere få, og det er med til at presse markedet, mener han.

"Afstanden mellem sælgers ønskede udbudspris og købers betalingsvillighed er simpelthen blevet for stor," siger Jesper Nielsen.

Artiklen fortsætter under grafikken

Stigningen i antallet af lejligheder, der bliver taget af markedet, har nu nået det højeste niveau, siden boligmarkedet var ramt af efterdønningerne efter finanskrisen.

Tallet er dog stadig langt fra niveauet i 2011, hvor hele 46 pct. af lejlighederne blev taget af markedet uden at være solgt. Det har ikke været muligt at få data, der går længere tilbage i tid, men ser man på tallene på landsplan for første halvår i år, er det 22,1 pct. af lejlighederne, der bliver trukket tilbage fra markedet, hvilket svarer til 2081 lejligheder.

Kunstigt høj udbudspris

Køberrådgiver Christopher Wagner fra rådgivningshuset Bomae tilslutter sig, at der er en stigende tendens til retursager, altså hvor en sælger ikke får solgt, og sagen derfor går “retur” for en mægler.

Det sker, fordi sælgerne i hans optik er alt for urealistiske i forhold til, hvad de reelt kan få for lejligheden.

"På den måde bliver vi ved med at holde priserne på boligmarkedet kunstigt oppe i udbudspris," siger han.

Christopher Wagner mener, at tendensen vil fortsætte.

"Vi har et marked, hvor den sælgende part tror, at vilkårene er som for to år siden, mens den købende part ikke har samme købekraft som dengang – og det giver et vred i markedet, der uundgåeligt vil fortsætte, indtil sælgerne begynder at kigge indad – for man kan ikke bare sætte 200.000 kr. oveni den pris, ens underbo fik solgt for for to år siden," siger han.

Færre købere

Han mener, at sælgerne alt for ofte mentalt allerede har købt den nye Mercedes, når de sætter lejligheden til salg.

"Implementeringen af gældsfaktorreglen har gjort, at hvor man groft sagt havde 100 købere tidligere, har man nu 60 med de nye regler," siger han.

De urealistisk høje forventninger fra sælgerne betyder ifølge Christopher Wagner en stigende konkurrence mellem ejendomsmæglerne, der sætter en for høj pris for at imødekomme sælgernes forventninger.

"Selvom mægleren godt selv ved, at prisen er for høj, gør han det, fordi ellers er der en anden, der gør det. Kun én kan løbe med sejren og få lejligheden i kommission," siger han.

Stramninger virker

Ifølge projektdirektør i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen skyldes den stigende tendens, hvor lejlighederne ryger af markedet igen uden at opnå salg, at boligmarkedet er inde i en opbremsning.

"Jeg opfatter det som en indikation af, at markedet er bremset op, i hvert fald i den udstrækning, at al tanke om boligboble og kreditstramninger er meningsløst nu," siger han.

Ifølge Curt Liliegreen er ejerlejlighedsmarkedet således “sundt og triveligt, men den vækst, der har været tidligere med kraftige prisstigninger, er ebbet ud.”

Det er ifølge ham et tegn på, at kreditstramningerne har virket efter hensigten.

"På den måde er det en succeshistorie for Finanstilsynet og Nationalbanken. Så er spørgsmålet, om man har strammet for meget, og om man skal lempe lidt igen, og der tror jeg, man vil vente og se tiden an. Men i min optik er boligboblen afværget," siger han.

Curt Liliegreen mener desuden, at udover at priserne er steget, og at det er blevet sværere at blive godkendt som køber, så er ejerlejlighedsmarkedet til dels mættet med øget nybyggeri, ligesom at folk har fået dækket deres øjeblikkelige behov efter stilstanden i 2009-2013.

"Grundlæggende ser jeg det sådan, at presset på ejerlejlighedsmarkedet er faldet, hvilket er en naturlig cyklus, Derfor er der en afdæmpning på markedet, ligesom at nogle udbyder deres lejlighed og ikke kan få den pris, de vil have," siger han.

Ejendomsmægler Jesper Nielsen anerkender, at mæglerne i nogle tilfælde burde lade være med at tage boliger på markedet, hvor sælger går efter en urealistisk høj pris.

"Det vil skabe mere regulære priser og kortere liggetider, og efterspørgslen vil stige, fordi prisforventningen er afstemt med markedet. Men virkeligheden er, at en mægler har brug for at få varer på hylden, og man kan ikke sælge noget, hvis ikke man har noget til salg. Og mægleren ved godt, at selvom sælgeren siger, at de vil have en realistisk pris, så er det ikke altid dét, de ender med at beslutte ud fra," siger han.