Finanshus: Op til 300.000 i ekstra investorgevinst med ny aktieskat

330656_16_9_large_323.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
31. aug 2016 KL. 8:26
Der skal gøres op med skæv beskatning og den de facto skattemur, der møder udenlandske aktiefonde på vej til Damnark.

Det er i hvert fald målet, hvis regeringen får held med at justere i afkastbeskatningsmodellerne i Danmark.

I 2025-planen "Danmark i vækst," der skal lægge kursen for Danmark i de kommende år, lægger regeringen nemlig op til, at der skal gøres op med den nuværende, assymetriske beskatning, der favoriserer danske investeringsforeninger over udenlandske aktiefonde.

“Der afsættes 60 mio. kr. årligt til en mere ensartet beskatning af danske og udenlandske investeringsinstitutter og konkurrencedygtige skatteregler for kapitalforvaltning i Danmark," skriver regeringen i planen og fortsætter:

“Det styrker forbrugervilkårene og betyder, at danskerne får et mere frit valg mellem danske og udenlandske investeringsinstitutter."

Op til 300.000 kr. i merafkast

Et af de potentielle trækplastre ved at sløjfe den skæve beskatning er, at mange udenlandske fonde er passivt forvaltede og dermed tit noget billigere end de danske.

Ifølge Rune Wagenitz Sørensen, adm. direktør i finanshuset Miranova, kan det over tid ende med at give ganske anseelige merafkast, hvis danskerne begynder at rykke pengene over i nogle af de passige fonde.

“Hvis vi kigger på de rene omkostningsprocenter, er det måske en tiendedel, vi kan komme ned på," siger han og uddyber:

"Hvis man investerer 1 mio. kr. over ti år, og så er der måske et afkast derudover på 300.000 kr. over hele perioden - før skat. Der er en fin dokumentation, for at lavere omkostninger i sidste ende munder ud i højere afkast."

Fugle på taget hidtil

Også hos Saxo Bank får en simplere beskatningsmodel ros, selvom de finere detaljer endnu ikke er fastlagt af regeringen.

"Man har erkendt, at udenlandske investeringsfonde bliver beskattet unødigt hårdt i forhold til danske investeringsfonde. Så jeg mener absolut, at det er et skridt i i den rigtig retning," siger investeringsdirektør, Theis Knuthsen.

Han påpeger, at det hidtil har været svæt at få politisk opbakning og vilje til at erkende - og efterfølgende håndtere - en forskelsbehandling mellem danske og udenlandske fonde.

Regeringen vil ifølge udspillet ændre reglerne, så aktiebaserede, udenlandske fonde skal beskattes efter samme regler som almindelige aktier; altså, at man først betaler skat, når gevinsten er taget hjem.

Billigere fonde på vej

I dag beskattes de via lagerbeskatningsreglerne, hvor skatten skal betales af værdistigningen og altså inden, man har solgt og taget gevinsten hjem.

For de udenlandske fonde kan de nye regler især påvirke markedet for de såkaldte ETF'er, der groft sagt minder om de danske investeringsforeninger, selvom de har en anden struktur.

ETF'ernes gebyrer er typisk relativt lave i forhold til de danske, men på grund af beskatningen er de aldrig rigtig slået igennem til andet en virksomheds- og pensionsinvesteringer.

"Man har erkendt, at der er fugle på taget i den her diskussion," siger Theis Knuthsen og fortsætter:
"Når det kommer til invsteringer i Danmark, så er det meget komplekts. Og det virker unødigt komplekst."

Helt lavpraktisk, siger investeringsdirektøren, er der ét nøgleord, der bør definere en eventuel overhaling af beskatningsreglerne for investeringer i Danmark:
"Enkelt."