Fakta: Det betyder bear- og bull-marked

Penge
Eksklusivt for kunder
08. aug 2011 KL.15:25
Med de seneste ugers globale økonomiske uro har begreberne bull- og bear-marked og korrektion for alvor gjort deres indtog i artikelspalterne.

Men hvad dækker begreberne reelt over, og har de overhovedet nogen som helst betydning i praksis?

”Det er en ren markedsmæssig definition af, hvilke slags marked, vi er i. Det har ikke nogen praktisk betydning. Det er bare folk, der ser på markedet på en teknisk måde,” siger Steen Jakobsen, der er cheføkonom i Saxo bank.

Begreberne bear- og bull-marked stammer fra dyreverden, hvor Bear, som betyder Bjørn, er et marked, der er mere end 20 pct. fra toppen.

Et bull-marked er selvsagt det modsatte. Bull, som betyder tyr, er karakteriseret ved, at markedet er kendetegnet ved en stigende investortillid.

”Man kan ligeså godt kalde det en positiv eller negativ trend. Det er det samme,” siger Steen Jakobsen.

Pyskologisk effekt på kort sigt

Det helt store spørgsmål i debatten omkring bull- og bear-markeder er, om aktierne påvirkes af, om de er i enten et bull- eller bear-marked.

Ifølge Steen Jakobsen er svaret både ja og nej.

På meget kort sigt kan der være psykologiske konsekvenser ved, om det er bear eller bull-market, for der er faktisk mange, der handler på baggrund af det. Men her stopper sammenhængen også.

For når det hele koges ned til essensen, så er udviklingen på en aktie over længere tid styret af virksomhedens forventede indtjening i markedet.

”En aktie går op, fordi de har en god model, der virker. Det er ikke fordi, at markedet er et bear eller bull-marked. Mange administrerende direktører elsker at sige, at de ikke kan gøre noget ved aktien, de kan kun gøre deres job,” siger han.

Logisk begrænsning på markederne

Og faktisk findes der en naturlig begrænsning på et aktiemarked, som hverken dikteres af, om det er et bull- eller bear-marked.

Et marked kan nemlig ikke vokse mere end BNP plus priser, for det er det, som samfundet producerer. Sagt med andre ord. En enkelt aktie, som f.eks. Apple kan godt gøre det bedre end det generelle marked, men markedet i sig selv kan ikke vokse mere end helheden vokser med.

DAX er et bear-marked

På nuværende tidspunkt er det tyske DAX-marked nede med 2,7 pct. i indeks 6072,1, og på nuværende tidspunkt kan det karakteriseres som et bear-marked. Siden april er det nemlig faldet med 19,3 pct. indtil i dag, og derfor får markedet det noget tvivlsomme prædikat, bear-marked.