Europæiske aktier: Positiv stemning overskyggede italiensk nej

Penge
Eksklusivt for kunder
05. dec 2016 KL.18:09

De fleste europæiske aktier kom sig hurtigt mandag, efter et klart flertal af de italienske vælgere stemte "nej" til en forfatningsreform ved en folkeafstemning søndag.

På finansmarkederne har man frygtet, at et "nej" vil skubbe til dominobrikker, så der bliver udskrevet nyvalg i Italien, hvilket kan bringe den eurokritiske Femstjernebevægelse til magten.

Men det tyder på, at de europæiske aktiemarkeder havde forberedt sig på udfaldet, da stemningen på de europæiske markeder var overvejende positiv mandag.

Det paneuropæiske indeks Stoxx 600-indeks steg samlet 0,6 pct., mens Milano-indekset FTSE MIB dog faldt 0,1 pct.

Britiske Tullow Oil lagde sig i toppen af Stoxx 600-indekset, efter at olieprisen fortsat var stærk mandag, ovenpå sidste uges Opec-møde.

Olieaktien steg 5,6 pct.

Til at gøre Tullow Oil med selskab i topregionen af indekset var den schweiziske urproducent Swatch Group. Selskabet har fået løftet sin anbefaling af SBG Securities. Anbefalingen hedder nu "køb" mod tidligere "hold".

Aktien i Swatch Group steg 4,6 pct.

Og ikke overraskende var det blandt andet italienske banker, der lagde sig i bunden af Stoxx 600-indekset.

Italienernes rungende "nej" har nemlig betydet, at Italiens premierminister, Matteo Renzi, har oplyst, at han vil fratræde posten som følge af nederlaget.

Derfor går Italien nu en periode med politisk usikkerhed og muligvis økonomisk usikkerhed i møde, da flere af de italienske banker står så svagt, at der er brug for frisk kapital.

Banca Populare de Milano Scarl agerede bundprop i det europæiske indeks og faldt med 7,9 pct., mens Banco Popolare SC lagde sig lige over og faldt med 7,4 pct.

/ritzau/FINANS