Euroen er tilbage på sporet efter italiensk lussing

336085_16_9_large_733.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
05. dec 2016 KL.10:08

Euroen har nu leveret et massivt comeback og er tilbage på uændret niveau overfor dollaren i dag.

Det sker efter, at euroen først dykkede med omkring 1,5 pct. overfor dollaren i kølvandet på den italienske uro, hvor premierminister Matteo Renzi tabte afstemningen om en forfatningsreform - og derefter gik af.

Men allerede nu har euroen altså spist hele tabet overfor dollaren.

Faktisk lidt oppe

"Lige nu er euroen faktisk lidt oppe på dagen. Den ligger i 1,065 overfor dollaren, og markedsstemningen er vendt på hovedet. Det er som om, man siger, at nu er det ude af verden, og så ser vi fremad. Men det er pudsigt. Det var lidt den samme reaktion som efter det amerikanske valg," siger Niels Christensen, chefanalytiker i Nordea.

Hvorfor er der den reaktion, for der er jo ikke ny information?

"Nej, det synes jeg heller ikke. Det var der trods alt ved det amerikanske præsidentvalg, da Trump holdt en afdæmpet tale. Men der har ikke været noget af den slags nu i forhold til Italien," siger Niels Christensen.

Men mere uro kan vente forude, for et eventuelt nyvalg nu kan give euroskeptikerne fra Femstjernebevægelsen magt, vurderer Daisuke Karakama, cheføkonom i japanske Mizuho Bank, overfor Bloomberg.

Sorte skyer forude

De fleste analytikere forventer, at Italiens præsident Mattarella vil forsøge at stable en ny overgangsregering på benene uden et nyvalg, der efter planen først skal komme i 2018.

Men et nyvalg kan ikke udelukkes, og især ikke efter at Renzi tabte folkeafstemningen så klokkeklart med 59 pct. af italienerne, der sagde nej til forfatningsreformen. Og et nyvalg vil for alvor presse euroen.

"Samtidig ligger der valg i Holland, Frankrig og Tyskland næste år, som holder euroen under pres. Euroen kan nå 1,02 dollar niveau i første kvartal næste år," siger Daisuke Karakama.

Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, vurderer, at den meget beherskede reaktion på de finansielle markeder, er som forventet.

"Investorerne havde allerede forud for afstemningen taget forskud på resultatet ved at sælge italienske aktier og obligationer, så kurserne var faldet og obligationsrenterne steget. Den beherskede finansielle reaktion på nej’et skal også ses i lyset af, at de fleste investorer forventer, at der bliver dannet en EU-venlig teknokratregering i Italien. Sker det, vil den finansielle uro omkring Italien sandsynligvis hurtigt lægge sig igen," siger Jacob Graven.

Løber skrigende væk

Hvis der derimod bliver udskrevet valg nu, og Femstjernebevægelsen med komikeren Beppe Grillo i spidsen sætter sig på magten, så udbryder der til gengæld panik på markedet.

"Hvis det sker, og Femstjerne-bevægelsen lægger op til at trække Italien ud af euroen, vil investorerne uden tvivl løbe skrigende væk fra Italien," siger Jacob Graven.

Han ser det dog som hamrende usandsynligt, at italienerne skulle stemme for at forlade euroen, fordi det "vil være en katastrofe for Italiens økonomi".