En lav svensk krone kan udløse valutagevinst for danske investorer i svenske aktier, når kronen stiger: Her er eksperternes favoritaktier

389847_16_9_large_628.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
22. okt 2019 KL.14:18
Drømmer man om at købe svenske aktier her og nu, er der flere forhold at holde sig for øje.

“De svenske aktier kan blive rigtig interessante nu, hvor den svenske kroner er kommet så langt ned. Man kan godt forvente at få noget ekstra ud over selve kursgevinsten,” siger John Stihøj, direktør i analysehuset Aktieinfo, der for nylig har tanket op i den svenske telekommunikationsvirksomhed Ericsson og det svenske investeringsselskab Investor. De er p.t. de eneste svenske aktier i porteføljen.

Forudsætningen for en kursgevinst er selvfølgelig, at den svenske krone begynder at stige over for euroen og dermed den danske krone.

“En løsning af handelskrigen vil også være rigtig godt for mange investorer i de svenske industriselskaber. Volvo er f.eks. en super spændende aktie, men vi har endnu ikke købt den,” siger John Stihøj og tilføjer, at der er flere spændende, svenske end danske aktier.

“Og så kan man sige, det at give 69 øre for en svensk krone, det er rimeligt interessant,” siger John Stihøj.

Få helheden med

Hos formueforvalteren Investering & Tryghed, oplyser aktiechef Per Jørgensen, at porteføljen er nordisk, men at to-tredjedele af beholdningen består af svenske aktier.

“Min erfaring er, at man skal passe på med at fokusere for meget og for isoleret på den svenske krone, når man investerer i svenske aktier. Mange svenske virksomheder er eksporttunge, så de har en fordel af en lav svensk krone,” siger Per Jørgensen og forklarer, at når den svenske krone falder over for f.eks. den danske krone, falder værdien af det svenske værdipapir, men groft sagt kan selve virksomheden opnå konkurrencefordele og kan i sidste ende fremvise en bedre indtjening, når regnskabet skal gøres op.

Per Jørgensen peger bl.a. på de seneste regnskaber fra lastbilsproducenten Volvo, værktøjs- og maskinproducenten Sandvik samt industriselskabet Atlas Copco som eksempler på svenske aktier, der klarer sig godt.

“De har tilpasset sig konjunkturerne og passer på deres marginer. De er kommet med nogle – i forhold til konjunkturerne – fornuftige resultater,” siger han og tilføjer, at man kan filosofere over, hvorfor de svenske aktier er steget så kraftigt på det seneste, når den politiske og økonomiske usikkerhed har været stor.

“Måske skyldes det den lave svenske krone, men de er også nogle stærke industrivirksomheder, der klarer sig godt, og som står væsentligt stærkere i dag end under finanskrisen. De har en væsentlig højere margin, næsten ingen gæld og derfor kan de udnytte, at markedet bliver usikkert til at opkøbe nogle stærke virksomheder,” siger han og tilføjer, at de forholdsvis lave forventninger til tredjekvartalsregnskaberne også spiller ind.

Høje, historiske afkast

Per Jørgensens bedste råd til private investorer med blod på tanden i forhold til de svenske aktier er at købe de to investeringsselskaber Investor og Industrivärden. Over ti år har Investor B-aktien opnået et afkast inkl. udbytter og i danske kroner 415 pct.

Det er et årligt afkast på ca. 17,8 pct. Industrivärden C- og A-aktien har opnået et årligt afkast på henholdsvis ca. 14,1 og 13,2 pct. Mens en kendt aktie som tøjkæden H&M kun har opnået et afkast på 44,6 pct., svarende til et årligt afkast på 3,8 pct.

“Investor og Industrivärden er de største og mest likvide af de svenske børsnoterede investeringsselskaber, og de giver en fornuftig spredning,” siger Per Jørgensen og vurderer, at ejerskabet også giver varians.

Langt over halvdelen af aktierne i Investor A er ejet af Wallenberg-familien, som er blandt Sveriges mest velhavende og indflydelsesrige, mens en af de andre magtfamilier i Sverige, Lundberg-familien, er storaktionær i Industrivärden A med 26,7 pct. af aktierne.

Afgørende rentemøde

Den svenske nationalbank, Riksbanken, holder torsdag rentemøde, og det kan ifølge Kim Blindbæk, makroanalytiker i Sydbank, blive afgørende for kronekursen.

“Man kan sagtens forestille sig, at Riksbanken står fast på, at renten skal hæves inden for overskuelig fremtid, og det vil kunne styrke den svenske krone,” siger Kim Blindbæk.

Sydbanks prognose viser dog, at kronen de kommende tre måneder vil ligge i båndet 66-68, hvilket er lidt svagere end i dag, mens den på 12 måneders sigt, skal bevæge sig op i spændet 68-70.

I Jyske Bank fortæller Jan Bylov, valuta-, rente- og oliestrateg, at det sandsynligvis er for tidligt for de helt store kapitalforvaltere at gå på storindkøb i svenske aktiver, heriblandt valutaen.

“Der er positive meldinger i handelskrigen og i Brexit-forhandlingerne, men intet er endeligt besluttet endnu. Desuden vurderer vi, at USA oplever en mild økonomisk recession i begyndelsen af 2020, men det vender forhåbentligt allerede igen i midten af året. Får vi ret i den antagelse, vil investorerne også vende tilbage til Sverige og resten af Skandinavien,” siger Jan Bylov.