Efter store aktiefald i Kina: "Et så markant kursfald, som der er tale om, vidner om panik"

395337_16_9_large_555.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
03. feb 2020 KL. 8:55

Siden 23. januar har aktiemarkedet i Kina været lukket, og det var en ubehageligt rød overraskelse, der mødte investorerne mandag, da aktiebørserne i både Shanghai og Shenzhen åbnede med et fald på over 8 pct.

Ifølge Jyske Banks chefanalytiker Tina Winther Frandsen, er det frygten for spredningen, der får aktierne til at falde.

”Det er første handelsdag efter den forlængede nytårslukning, og investorerne skal derfor have indhentet det tabte,” skriver chefanalytikeren i en kommentar mandag morgen.

Fredag lukkede de amerikanske og europæiske børser med fald på op til 2 pct., og ifølge Tina Winther Frandsen var der fald på mellem 2 og 4 pct., hvis man ser på sidste uge som helhed:

”Det er anden uge i træk med negative aktiemarkeder i kølvandet på den frygtede coronavirus. Børserne i det øvrige Asien handler også med en pil nedad hertil morgen, men faldene er noget mere beherskede på 0,5-1 pct., og aktiefutures indikerer en omtrent uændret åbning på den europæiske handelssession.”

Naturligt med større effekt i Kina

Udbruddet af coronavirus har siden slutningen af december spredt sig fra millionbyen Wuhan i det centrale Kina til over 20 andre lande, heriblandt Europa, og har kostet over 360 mennesker livet.

”De kinesiske aktiemarkeder har været lukkede mens andre markeder har reageret på Coronavirus. Epicentrum for virus er i Kina. Derfor er det naturligt, at effekten bliver større her end andre steder. Et så markant kursfald, som der er tale om, vidner om panik,” skriver Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, i en kommentar mandag morgen.

Udover aktiemarkederne i Europa, USA og Danmark understreger Per Hansen, at der også er relativt roligt på olieprisfronten, selvom oliepriserne er faldet med 20 pct. over de seneste tre uger.

”Der er udsigt til en indledende nervøs dansk aktiehandel med mindre fald. Der er dog ikke udsigt til nogen meget negativ start. Dels har aktierne allerede reageret lidt på Corona og dels er smitten trods alt koncentreret i Kina,” skriver han.

Søndag meddelte den kinesiske centralbank, People’s Bank of China, at den fra mandag vil lancere et program, som har til hensigt at pumpe 174 mia. dollar - eller knap 1200 mia. kr. - ind i verdens næststørste økonomi, skriver Ritzau.

Det skal hjælpe til med at fastholde "en rimelig og rigelig likviditet" i det kinesiske banksystem. Programmet skal også sikre mere stabilitet på valutamarkedet.

”Vi venter, at myndighederne i Kina vil komme med yderligere lempelser i den kommende tid. Det ændrer dog ikke på, at frygten sætter aktiviteten i stå, da folk holder sig indendørs, og mange virksomheder vil holde lukket mindst indtil den 9. februar,” skriver Tina Winther Frandsen.

Det store spørgsmål

For Jyske Banks chefanalytiker er det store spørgsmål, hvor meget sygdommen vil skade kinesisk økonomi, hvor længe effekten varer, og i hvilken udstrækning det vil ramme omverdenen.

Verdensbanken vurderer, ifølge Tina Winther Frandsen, at 90 pct. af det økonomiske tab fra epidemier stammer fra befolkningens frygt for sygdommen.

”Det får indbyggerne til at isolere sig for at reducere smitterisikoen, og det svækker detailsalget, turismen, transportsektoren og underholdning. Denne frygt og isolation er blevet forstærket af de sociale medier, der har ført til en hurtigere spredning af information om sygdommen, end det var tilfældet i forbindelse med SARS i 2002 og 2003,” skriver hun og tilføjer:

”Investorerne vil holde øje med antallet af smittede, meldinger om adfærden hos kineserne, og de udenlandske virksomheders reaktion på sygdommen. De seneste par dage har vi set en lidt lavere vækst i antallet af smittede, hvilket kan være et signal om en stabilisering i antallet af smittede ude i horisonten.”

Det kinesiske nytår, der faldt i slutningen af januar, og hvor millioner af kinesere forventedes at rejse på ferie, skabte voldsom bekymring for, at sygdommen ville sprede sig.

Ifølge Tina Winther Frandsen har 14 af Kinas provinser forlænget nytårsferien med mere end en uge, og de står for knap 70 pct. af Kinas bnp og for 78 pct. af eksporten ud af Kina.

”Det kan dæmpe væksten i første kvartal yderligere, men vi venter fortsat et comeback til væksten i de efterfølgende kvartaler. Mange globale virksomheder har også lukket ned for produktion og butikker i Kina, og mange flyselskaber stopper eller begrænser flyvninger til Kina, og det rammer naturligvis deres omsætning og dermed overskuddet,” skriver hun.