Efter EU-uro: Kapital-forvalters 265 milliardstore skattekiste flytter mod vest

336081_16_9_large_32.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
05. dec 2016 KL. 9:37

null

En af de største kapitalforvaltere i Norden fjerner fokus fra Europa og ser i stedet mod USA efter interne uroligheder i EU og en genfundet tro på et økonomisk boom i USA. 

Således planlægger den finske pensionsfond Ilmarinen, der forvalter mere end 265 mia. kr., at flytte investeringer fra Europa til USA, fortæller pensionsfondens adm. direktør, Timo Ritakallio, til Bloomberg. 

Reallokeringen berører primært "investeringer i obligationer, ejendomme og i mindre grad aktier". 

"Overordnet vil vores fokus på aktiver i USA stige," siger Timo Ritakallio til Bloomberg. 

"Vi overvåger de geografiske dynamikker og ser i højere grad mod USA og flytter vores fokus fra Eurozonen," siger han videre. 

Italienske banker kan være udsatte

Udmeldingen fra Timo Ritakallio kommer oven på stigende usikkerhed i Europa efter en række valg, der giver mistro til EU. Eksemplificeret ved Storbritanniens nej til EU og senest med de italienske vælgeres nej til en forfatningsændring, der natten til mandag får Italiens premierminister, Matteo Renzi, til at træde tilbage. 

Nyheden om den italienske premierministers tilbagetræden har fået euroen til at tabe lidt over 1 pct. over for dollaren mandag morgen. 

Chefstrateg i Jyske Bank, Ib Fredslund Madsen, tror godt, at den italienske nyhed kan ryste markederne lidt, men det er især i Italien, at fokus vil være. 

"Man kunne godt forestille sig, at den finansielle sektor vil være under pres, men vi har set i den japanske handel, hvordan aktierne generelt er faldet, og investorerne er søgt over mod sikre havne, hvor guldet er steget lidt."

"Jeg tror selvfølgelig, fokus vil være på Italien, og især de italienske banker kan være udsatte," siger han videre.