ECB sænker renten: "Følger Nationalbanken efter, vil det hurtigt kunne mærkes hos en del boligejere"

387613_16_9_large_366.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
12. sep 2019 KL.14:03

Den Europæiske Centralbank (ECB) med Mario Draghi i spidsen har ved dagens rentemøde i Frankfurt meldt ud, at banken sænker sin indskudsbevisrente med 0,1 procentpoint til minus 0,5 pct.

Det er i tråd med forventningen hos flere, deriblandt hos Nykredit, hvor boligøkonom og chefanalytiker Mira Lie Nielsen fortæller, at det kan betyde godt nyt for flere boligejere.

"Følger Danmarks Nationalbank efter, vil det hurtigt kunne mærkes hos en del boligejere," siger hun.

Sænker Danmarks Nationalbank således også renten, vil det særligt være boligejere med korte flekslån og de såkaldte prioritetslån (banklån, red.), der vil få mere luft i husholdningsbudgettet, ifølge hende. 

I Nykredit og Totalkredits bestand af lån, der tæller både realkredit og prioritetslån, skal ca. 22 pct. af lån til private have fastsat ny rente senest ved årsskiftet. Det drejer sig om ca. 145.000 lån til private.

"Det vil derfor berøre boligejere med prioritetslån, F-Kort-lån, Rentemax-lån og de F1-lån, der skal have ny rente ved årsskiftet. Der er også længere tilpasningslån som f.eks. F3 og F5, der får ny rente ved årsskiftet, men gennemslaget til disse lidt længere renter er ikke nødvendigvis så direkte, som ved de helt korte renter," siger hun.

For erhverv er den tilsvarende andel af lån med kort rentefastsættelse godt 40 pct. 

"En rentesænkning fra Nationalbanken vil derfor relativt hurtigt få effekt for både boligejere og virksomheder i Danmark," siger boligøkonomen.

Flere har taget forskud på glæderne

Ifølge Mikkel Høegh, boligøkonom i Jyske Realkredit, har ECB således "leveret varen" med dagens melding, og han peger også på, at det nu vil blive spændende at se, hvad Nationalbanken vælger at gøre herfra.

"Vi må se, hvad Nationalbanken leverer for at kunne drage den endelige konklusion, men jeg tror, de følger efter," siger han. 

Danmarks Nationalbanks melding offentliggøres først kl. 17 i dag. 

De boligejere, der har boliglån, der er direkte koblet op på Nationalbankens rente, kan glæde sig over lavere renter, mens de med lån, som er fastsat efter referencerenter og de variabelt forrentede lån, har "taget forskud på glæderne, idet markederne havde forventet denne pakke," ifølge økonomen.

"De havde måske endda nok forventet en lille spids mere. Så her har boligejerne allerede fået glæde af nedsættelsen," siger han. 

Men ingen medalje uden en bagside ifølge økonomen.

"Man skal huske på, at mange boligejere også har opsparing andre steder end i boligen. Her taber de så. Det, at renterne bliver mere negative, øger sandsynligheden for, at boligejerne må indstille sig på dårligere afkast af deres opsparing herunder muligvis også, at negative renter spreder sig på deres konti," siger han.

Døren åben for ny konverteringsbølge

Hos Arbejdernes Landsbank fremhæver cheføkonom Jeppe Juul Borre, at ECB's "ekstremt lempelige pengepolitik" er med til at holde de danske boligrenter på et rekordlavt niveau.

"Og dagens rentesænkning understreger blot, at der ikke er det store i sigte, hvad angår rentestigninger. Kursen på det populære 0,5 pct.-lån tikker med rentefaldet efter rentemødet en anelse op og ligger på omkring 97,3," lyder det fra cheføkonomen. 

Ifølge ham holder dagens rentemøde døren åben for en ny og potentiel "rekordstor omlægningsbølge," hvor næste frist er ved udgangen af oktober.

"Foreløbig er der allerede indfriet lån for mere end 30 mia. kr. Det kan stige til op mod 200 mia. med de nuværende renteniveauer med et 0,5 pct.-lån i stærk kurs," siger han.