Disse fonde hitter hos private investorer

311133_16_9_large_454.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
17. sep 2015 KL.10:18
De billige, passive fonde har succes hos de private investorer. Nordnet, nordens største internetmægler, har lavet en liste over de mest populære investeringsfonde og ETF'er hos deres 47.000 private kunder.

Opgørelsen viser, at de private investorer har skarpt fokus på omkostningerne og derfor i høj grad vælger de dyre, aktivt forvaltede fonde fra til fordel for passive fonde, som følger et marked i stedet for at prøve at slå det.

"Det er en tydelig tendens, at de mest populære fonde er indeksfonde, som er passivt forvaltede. De aktivt forvaltede fonde ligger kun i toppen af listen, hvis de har performet rigtig godt. Et eksempel er Fundamental Invest Stockpicking, som er en aktiv fond, der har performet rigtig godt," siger
Max Gandrup, Country manager hos Nordnet.

Fokus på pris
Nordnets kunder køber selv deres investeringsbeviser online og har efter Max Gandrups mening ofte større fokus på omkostningerne end de kunder, som handler værdipapirer gennem banken.

"De kunder, vi har i Nordnet, er gør-det-selv-kunder med meget fokus på prisen. Derfor vælger de måske i højere grad passivt forvaltede fonde, end tilsvarende kunder ville gøre i banken," siger Max Gandrup og tilføjer:  

"Alle banker har deres egne investeringsforeninger, som også tit vil være dem, der bliver anbefalet - det er jo ikke nogen hemmelighed. Spar Invest har mange fonde, som er meget billige, og som nok ikke står øverst på bankernes hylder, når det er der, man får rådgivning. Men de ligger ret højt på vores liste."

Blandt ETF'erne er det især de brede fonde med stor spredning, som er populære. Det skyldes efter Max Gandrups mening, at investorerne er mere trygge ved at handle danske enkeltaktier, mens de køber ind i fondene for også at have udenlandske aktier i porteføljen.

"Det er svært at handle enkeltaktier i de meget eksotiske markeder, og derfor vælger mange  private investorer ETF'erne i stedet for. Man kan også se, at fonde med aktier i nye vækstmarkeder ligger meget højt," siger Max Gandrup.

Satser på kursfald
På listen over populære ETF'er findes tre såkaldte bear-fonde fra Norge og Sverige, som stiger i værdi, hvis det samlede aktiemarked falder. Når det er populært at satse på kursfald, tyder det på nervøsitet blandt investorerne, mener Max Gandrup.

Han mener desuden, at udsvingene på aktiemarkederne har fået private investorer til at lede efter alternativer. På grund af de lave renteniveauer er det svært at få et attraktivt afkast i fonde med statsobligationer, men man kan se, at nogle af investorerne søger mod fonde med virksomhedsobligationer for at sprede risikoen.

"Mange investorer har haft en rigtig god gevinst i aktiemarkedet, og nu er man lidt usikker på, hvordan forløbet bliver fremadrettet. Der er mangel på alternativer, og det får nogle investorer til at kigge sig om efter virksomhedsobligationer i stedet for statsobligationerne, som giver et minimalt afkast," siger Max Gandrup.

Rune Wagenitz Sørensen er partner hos formueforvalteren Miranova, som rådgiver over 300 private kunder med et depot hos Nordnet.

Han anbefaler flere af de fonde, som ligger i top på Nordnets hitliste, blandt andet de brede fonde hos Vanguard og Ishares.

"De har de laveste omkostninger og investerer bredt. De følger deres indeks meget tæt - og det er det jo ikke alle passive investeringsforeninger, der gør - det vil sige, at de er gode til det, de laver," siger Rune Wagenitz Sørensen.

Anbefaler passive fonde
Han bider mærke i, at cirka en tredjedel af de danske investeringsfonde på Nordnets liste er passive.

"Når man ser på, hvor få indeksforeninger, der egentlig er i Danmark, så kan man i hvert fald sige, at det ikke er en tredjedel. Det indikerer, at Nordnets kunderne nok er ret omkostningsfokuserede," siger Rune Wagenitz. Sørensen.

Han anbefaler som udgangspunkt altid passive foreninger frem for aktive.

"Selvfølgelig er der nogle, som lykkes med at slå markedet, men det er et dårligt væddemål for investorerne. Det giver bedre odds og en tykkere pengepung at vælge de passive fonde," siger Rune Wagenitz. Sørensen.