DI fælder dom over bilpakken: Det mangler vi til elbilerne

351436_16_9_large_34.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
22. sep 2017 KL.15:09

null

Benzin- og dieselbiler biler falder mere i pris, end elbiler gør. Det er et resultat af regeringen og DFs bilaftale.

Aftalen tilgodeser mellemklassebiler. Ifølge Dansk Elbil Alliance falder værdien på flere mellemklassebiler med 25.000 kr., mens elbiler kun falder med 3.000 kr., og det behager ikke brancheorganisationen.

"Det er ikke godt for elbiler. Vores konkurrenceevne bliver forringet," siger Søren Jakobsen, chefkonsulent i Dansk Elbil Alliance, og fortsætter.

"Det er godt at blive billigere, men når de andre (benzin- og dieselbiler.red) bliver endnu billigere, så er det ikke godt," siger chefkonsulenten.

DI: Salget står stille

Hos Bilbranchen, som er en del af DI, er man glade for den nye aftale, men erkender, at aftalen ikke hjælper elbilsalget.

"Det private elbilsalg står stille. Det har den nye aftale ikke ændret på. Med det eksisterende afgiftsgrundlag sælger vi stort set ingen elbiler til private," siger Thomas Møller Sørensen, som er branchedirektør i Bilbranchen.

Branchedirektøren mener ikke, at aftalen indeholder nok. Han mener, man burde have ændret mere i afgiftssystemet.

"Vi efterlyste en omlægning, men fik en justering," siger Thomas Møller Sørensen, som ville have lavere bilafgifter, en teknisk baseret afgift med fokus på Co2 eller vægt og en løbende opkrævning af afgiften, som lagde fokus på, hvor meget man bruger sin bil.

Branchedirektøren peger på, at afgiftssystemet på elbiler har været gennem store forandringer de senere år, hvilket har ramt elbilsalget hårdt.

Bilsalget toppede i 2015. Ifølge Thomas Møller Sørensen er det et stort problem, at der er blevet ændret i afgifterne.

I 2015 var elbiler undtaget for afgift, hvorefter man besluttede at indfase elbilerne i det normale afgiftssystem, så afgiften over en fem-årig periode, det vil sige 2020, ville ramme samme niveau som benzin- og dieselbiler.

På Tesla-biler med en værdi over 800.000 steg afgiften fra 2016 til samme niveau som diesel- og benzinbiler.


I 2015 blev der solgt 2.738 Teslaer, mens der i 2017 indtil nu blot er solgt 38.