Danske investorer har alt for lille aktieinvestering rettet mod Kina

null

393662_16_9_large_97.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
05. jan 2020 KL. 8:00
Kina løsriver sig mere og mere fra USA ved i stigende grad at lukke sin økonomi, produktion og forbrug om sig selv. Samtidig er Kina lidt af en lækkerbisken, for det er et multi-milliardmarked, hvor den kinesiske over- og mellemklasse vokser og tæller flere hundrede millioner mennesker med de samme forbrugsønsker og livsstilsproblemer som i den vestlige verden.

”Investorer skal absolut ikke undgå kinesiske aktier,” siger Medha Samant, der er investeringsdirektør i kapitalforvalteren Fidelity International, Asia Pacific.

Men det er netop, hvad de danske investorer gør.

Ifølge statistik fra Danmarks Nationalbank er de danske investorers beholdning af kinesiske aktier udstedt i Kina i oktober 2019 på ca. 13,3 mia. kr. Tallene inkluderer bl.a. de danske forsikrings- og pensionskasser og investeringsforeninger.

Til sammenligning ejer danske investorer aktier for 9,3 mia. kr. i den kinesiske tech-gigant Alibaba, der er noteret i USA.

Tocifrede væksttal

Handelskrigen mellem USA og Kina spiller en væsentlig rolle i den svage interesse, og ifølge Medha Samant er det kinesiske aktiemarked generelt ”underejet” og ”undervurderet” af de vestlige investorer, og handelskrigen vil utvivlsomt påvirke aktiemarkedet på kort sigt, men længere ud i horisonten er der ingen grund til at gå udenom Kina – man skal blot have styr på risikoprofilen.

”Vil man tage en eksponering til landet eller investere i enkeltaktier? Hvis vi dykker ned i individuelle aktier, kan man finde selskaber, der leverer tocifrede indtjeningstal og høje vækstrater – højere vækst end i den samlede kinesiske økonomi (i underkanten af 6 pct., red.),” siger Medha Samant, som holder godt øje med de kinesiske aktier, der kan drage nytte af den forbrugerdrevede økonomi – specielt inden for teknologisektoren.

Det kinesiske aktiemarked er verdens næststørste, men det afspejles ikke i de forskellige aktieindeks, som f.eks. udbydes af MSCI, men netop MSCI er begyndt gradvist at skrue op for de kinesiske A-aktier – der er noteret på Shanghai og Shenzhen-børserne – i sine indeks.

Kina fylder dog stadig kun 4 pct. i verdensindekset MSCI ACWI.

”Det er jo meget lidt, og selvom den kinesiske eksponering er for opadgående, er det stadig for lavt totalt set. Det har bl.a. at gøre med, at det kinesiske aktiemarked i mange år var hermetisk lukket,” siger Henrik Henriksen, chefstrateg i pensionsselskabet Velliv.

En større vestlig adgang til det kinesiske finansielle marked vil ifølge ham udfordre den kinesiske regerings kontrollerende magtposition.

”Kina vil utroligt gerne have statsstyret kapitalisme, hvor regeringen kan skrue op og ned, som det passer den, og jo mere kapital, den henter ude i verden, jo mere afhængig er Kinas økonomi af resten af verden, og jo sværere bliver det at styre,” siger Henrik Henriksen, der derfor vurderer, at adgangen til det kinesiske kapitalmarked får mange bump på vejen.

”Kigger man tre-fem-ti år frem, skal danske investorer have en større eksponering mod Kina, og 5 pct. i dag vil ikke være problematisk,” siger han og vurderer, at de kinesiske aktier prismæssigt og pga. en mildere handelskrig ligger lunt i svinget.

Flere reformer på vej

Samme vurdering har Peter Lundgreen, Kina-ekspert og adm. direktør i Lundgreen’s Capital.

”På relativt kort sigt kan de kinesiske aktier stige yderligere 10 pct., hvis handelskrigen med fase et-aftalen afsluttes fornuftigt,” siger Peter Lundgreen med henvisning til den endelige underskrift 15. januar.

På længere sigt ser han, at aktierne skal hente kursgevinster fra den kinesiske regerings brug af politiske reformer, hvor han ser en skattereform som den mest sandsynlige.

”I 2018 sænkede man skatten for middelindkomstgruppen med 8 procentpoint, det er ret signifikant – 80 mio. betaler ikke indkomstskat i Kina. Hvis vi ser mere af den slags, vil det indenlandske privatforbrug øges markant,” siger Peter Lundgreen.

Kinas centralbank, The People’s Bank of China, skubber også på for mere vækst. Senest har banken annonceret, at den fra 6. januar vil sænke reservekravet gældende for alle kinesiske banker med 0,5 procentpoint, hvilket forventes at udløse ekstra udlån fra bankerne til både forbrugere og virksomheder.
Hos Copenhagen Allocation Partner, (CAP), har man p.t. neutralt-vægtet Kina.

Også her lyder det fra Morten Kongshaug, porteføljemanager og partner, at selvom danskerne er lavt, direkte eksponeret til de kinesiske aktier, vil aktier i mediko- og fødevareforædling som Novo Nordisk, Chr. Hansen og Novozymes virke som indirekte investeringer, da de ifølge ham vil tage markedsandele i Kina fremover.

”Hvis man har en tre-fire års horisont, kan man ikke undgå Kina. Man er nødt til at eje lidt af Kina, og det kan man gøre indirekte eller direkte. Hvis det er direkte, skal det være med en lille andel. Man kan også købet et passivt indeks i vækstlandene, hvor Kina udgør en større del. For jeg er ikke 100 pct. sikker på, hvordan man skal angribe Kina på selskabsniveau.”