Danske Bank: Chok over Trumps medicinangreb løjer af

338186_16_9_large_461.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
13. jan 2017 KL.12:05
De danske medicinalaktier - Novo, Genmab og Lundbeck - får et tiltrængt comeback på aktiemarkedet fredag, efter at de torsdag led hårdt under det angreb, som Donald Trump rettede mod medicinpriserne i USA.

Ifølge Lars Skovgaard Andersen, der er seniorstrateg i Danske Bank, skyldes reaktionen, at Donald Trumps angreb med stor sandsynlighed var taktisk, og at investorerne samtidig først er ved at vænne sig til hans meget bombastiske retorik som præsident.

- I dag har folk kigget ned under støjen og vurderet, at der nok er en årsag til, at der blev sagt, hvad der blev, siger Lars Skovgaard Andersen.

Han spekulerer i, at Trump talte mod medicinpriser som en del af et politisk spil forud for de afgørende afstemninger omkring tilbagetrækning af Barack Obamas sundhedsreform, Obamacare.

Senatet godkendte denne onsdag nat, og bakker Repræsentanternes Hus op omkring det fredag, er Obamacare historie. Et første udkast til en efterfølger ventes den 27. januar.

- Jeg tror, at han har været ude at berolige politiske venner og modstandere og understrege, at medicinalpriserne ikke skal stige mere, fordi han gerne vil skrotte Obamacare, siger Lars Skovgaard Andersen.

Derudover peger han på, at debatten om høje medicinpriser på ingen måde er ny og har kørt en stor del af 2016, hvorfor investorerne allerede har taget højde for, at priserne nok ikke kommer til at stige som tidligere.

- Rigtig meget af den her politik er allerede handlet ind i markedet, så vi ser egentlig bare, at aktierne i dag kommer sig oven på reaktionen torsdag, som var kraftigst i Europa.

- Men investorerne har ikke vænnet sig til Donald Trumps retorik endnu, og derfor vælger investorerne at forlange en højere risikopræmie på de sektorer og selskaber, han omtaler, hvilket fører til faldende aktiekurser, siger Lars Skovgaard Andersen.

De amerikanske medicinalselskaber slap forholdsvis nådigt efter Trumps tale, og det skyldes ifølge Lars Skovgaard Andersen, at de europæiske selskaber vil være mest følsomme over for en eventuel importtold, som republikaneren flere gange har talt varmt for under valgkampen.

En svækket dollar var ligeledes med til at sætte ekstra pres på sektoren, vurderer Lars Skovgaard Andersen.

På det danske aktiemarked fører Genmab-aktien fredag i C20 med en stigning på 3 pct. til 1287 kr. efter et fald på 3,2 pct. torsdag.

Novo Nordisk-aktien ligger 1,7 pct. højere i 249,20 kr. efter et dyk på 4,0 pct. torsdag. Samtidig stiger Lundbeck 1,1 pct. til 298,20 kr. Aktien faldt 3,1 pct. torsdag.

/ritzau/FINANS