Dansk robotselskab samarbejder med en af verdens største tegnestuer om at reducere CO2 i skyskraberbyggeri: "Det er ikke hvem som helst, der er hoppet i kanen med os"

388260_16_9_large_109.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
24. sep 2019 KL. 9:46
”Der er et stort fremtidspotentiale og store perspektiver.”

Så klart siges det af adm. direktør og storaktionær Anders Bundsgaard i det First North-børsnoterede selskab Odico om et ifølge Odico banebrydende samarbejde med en af verdens største og mest indflydelsesrige tegnestuer.

Odico, der udvikler robotteknologi til byggebranchen, har med sin specielle robotteknologi netop udført og opført et enkelt etagedæk til højhusbyggeri i samarbejde med den amerikanske tegnestue Skidmore, Owings & Merrill, SOM.

”Det kan ses som et casestudie på, hvordan man – uden at involvere universiteter og forskning – kan reducere brugen af beton og dermed CO2-udledningen udelukkende ved brug af Odicos teknologi og håndværkere på byggepladsen,” siger Anders Bundsgaard og nævner, at etagedækket ”Stereoform Slab” foruden en reduktion på 20 pct. i den anvendte betonmængde, ligeledes kan give besparelser hele vejen rundt i opførelsen af et etagebyggeri pga. dets reducerede byggehøjde, der sparer 15 cm. per etage.

”Hvis man bygger 100 etager, så sparer du 15 meter facade, det er rigtig mange penge,” siger Anders Bundsgaard.

”Og det er ikke hvem som helst, der er hoppet i kanen med os. SOM har tegnet seks ud af verdens ti højeste bygninger. Det er et kæmpe bevis på vores berettigelse, at verdens største tegnestue tager til Odense for at få adgang til en avanceret robotteknologi, de har i hvert fald ikke fundet nogen i Nordamerika, der kan løse deres udfordring,” siger Anders Bundsgaard.

Samarbejdet vil ifølge direktøren ikke få betydning for dette regnskabsårs resultat, men Anders Bundsgaard drømmer selvfølgelig om et gennembrud.

Unik ekspertise og erfaring

Hos SOM i Chicago oplyser projektleder Kyle Vansice, at tegnestuen valgte Odico pga. selskabets ”unikke ekspertise og erfaring inden for avanceret digital fabrikation og robotteknik, der kan anvendes i fuld bygningsskala”.

”Der er mange, der arbejder med den slags teknologi, som Odico gør, men vi kender ikke til nogen, der udvikler løsninger som den, der står bag Stereoform Slab, og som kan integreres i byggebranchen,” skriver Kyle Vansice i et mailsvar til Børsen og tilføjer, at Odicos teknik er en ”nøgle til at realisere udtryksfulde og bæredygtige strukturer”.

Ifølge et studie fra PBL Netherlands Environmental Assesment Agency, står produktionen af beton for 8 pct. af den globale CO2-udlednng. Det er fire gange mere udledning en fra verdens samlede flytrafik, og i opførelsen af amerikanske skyskrabere går der 40-60 pct. af udledningen ifølge SOM til højhuses etagedæk.

Som aktionær eller potentiel investor i det lille, fynske børsselskab med en markedsværdi på ca. 188 mio. kr. flyder tankerne straks mod potentielle ordrer og fremtidig indtjening og til spørgsmålet om et fremtidigt samarbejde mellem SOM og Odico, lyder det fra Kyle Vansice:

”Vi vil absolut overveje at samarbejde med Odico igen, og vi håber at få muligheden for det. Stereoform Slab var et udfordrende projekt, der krævede, at vi konstruerede en ny og innovativ struktur på kort tid – og her hjalp Odico os,” skriver Kyle Vansice og minder om, at det er vanskeligt at innovere i byggebranchen.

”Der er mange forhindringer for brugen af nye idéer og teknologier, og det bliver derfor bydende nødvendigt, at vi finder partnere som Odico, der har en meget unik tilgang til fremstilling og realisering,” skriver Kyle Vansice.

Træghed mærkes i ordrebøgerne

Denne træghed kan også mærkes på Odicos ordrebøger, og derfor måtte Odico i juni nedjustere forventningerne til sit årsregnskab, der afsluttedes ultimo juni, hvor selskabet justerede resultatet til at lande mellem minus 8-9 mio. kr. mod tidligere minus 6-8. Desuden nedjusterede Odico også omsætningen til niveauet 5-5,5 mio. kr. mod tidligere forventet 7 mio. kr.

Nedjusteringen blev begrundet med længere beslutningsprocesser hos potentielle kunder.

Odico gik på den danske minibørs Nasdaq First North sidste sommer med en udbudskurs på 8,8 kr. Kursen gik derefter helt amok og toppede i 40,6, og ligger i tirsdagens åbningshandel i kurs 14. Dermed har investeringen allerede været en god forretning, hvis man vel at mærke har været med fra begyndelsen.

Den amerikanske tegnstue SOM har bl.a. tegnet Burj Khalifa i Dubai, The Warner Center i New York, Jin Mao Tower i Shanghai og Chase Tower i Dallas.