Dansk cannabisproducent stiger over 160 pct på første handelsdag: "Det har været en flyvende start"

371173_16_9_large_99.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
26. okt 2018 KL.11:21
Opdateret kl. 11.14 - Fredag har den danske cannabisproducent Stenocare første handelsdag på den svenske minibørs Spotlight, og aktien kommer flyvende fra start med en stigning på over 160 pct. til kurs 23,5. 

Stenocare, der blev stiftet i 2017 af Thomas Schnegelsberg, der er adm. direktør, Rolf Steno og Søren Kjær, er det første danske selskab med tilladelse til at importere cannabis til Danmark. 

"Det var en overvældende oplevelse. Nu har vi i seks måneder arbejdet frem mod denne her dag og så stå og ringe med klokken og se den første handel, hvor den går igen. Det havde vi ikke forestillet os i vores vildeste fantasi," siger Thomas Schnegelsberg til Børsen Play.

Når en aktie på den måde flyver afsted, kan der enten være tale om forkert prissætning eller, at der er massiv hype omkring aktien. Hvad tror du?

"Det er to yderpunkter, du nævner. I forhold ti prissætningen har vi lyttet til vores rådgivere i hele processen. De har sammen med os haft en lidt forsigtig tilgang. Vi har netop ikke ønsket selv at skabe en hype og sætte en meget høj pris. Så kan man jo altid efterrationalisere, om man skulle have gjort noget andet. Men summa summarum er, at det har været en flyvende start," siger Stenocare-direktøren. 

Formålet med børsnoteringen er at rejse 18,5 mio. kr. til en produktionshal i Østjylland, hvoraf de første 11 mio. kr. er fundet hos private investorer.

Herefter mangler cannabisproducenten 7,5 mio. kr., og selv om investorer har udtrykt ønske om at investere i selskabet for over 400 mio. kr., har Stenocare insisteret på blot de 7,5 mio. kr., og takkede derfor nej i første omgang. Inden for fire til seks måneder forventer selskabet at rejse kapital til produktionshallen i Østjylland. 

Et fly til Canada og grønne fingre

Stenocare startede som et hobbyprojekt med en ambition om at producere medicinsk cannabis. Da regeringen vedtog en forsøgsordning for netop produktionen af medicinsk cannabis sidste efterår, blev der gjort alvor af drømmen.

Stenocare-stifterne hoppede på et fly til Canada for at tale med det canadiske cannabisselskab, der kom ind som medejere med 25 pct. De lavede en aftale med dem, som betød, at Stenocare kan bruge deres planter og know-how inden for produktion af medicinsk cannabis.

"De har været i gang i fem år, så på den måde rykker vi fra år nul til år fem i forhold til udvikling," sagde Thomas Skovlund Schnegelsberg til Børsen i september.

Kun en ud af de tre folk bag Stenocare kan siges at have grønne fingre. Det er medstifter Søren Kjær, der er hortonom fra Landbohøjskolen og desuden har 20 års erfaring indenfor rådgivende konsulentvirksomhed. For resten af holdet er cannabisfeltet nyt land.

Thomas Skovlund Schnegelsberg har været ansvarlig for forretningsudvikling for Microsoft i 20 år, mens Rolf Steno, iværksætter, er kommerciel ansvarlig.

Ønsket om at stå bag produktion af medicinsk cannabis er affødt af de involverede parters egne erfaringer fra familie og nære venner, der enten har haft kræft eller sklerose tæt inde på livet og kender rollen som pårørende til en alvorlig syg person.

Siden december har Stenocare haft tilladelse til at producere cannabis i Danmark.