Chefstrateg om frygt for kinesisk virus: "Der er derfor også lagt op til fald når de europæiske aktiebørser åbner her til morgen"

394925_16_9_large_428.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
27. jan 2020 KL. 8:49

Bekymrende meldinger hen over weekenden om det dødelige coronavirus har mandag ramt de asiatiske aktiemarkeder, der ikke er lukkede i forbindelse med det kinesiske nytår.

Også valuta og olieprisen er blevet sendt ned, og det vil formentlig sprede sig til Europa, når markederne åbner mandag, vurderer Ib Fredslund Madsen, chefstrateg i Jyske Bank, i en kommentar mandag morgen. 

”Den kinesiske offshore yuan falder 0,5 pct., mens den japanske yen stiger i søgningen på sikker havn. Olieprisen falder 2 pct. på frygt for mindre energiefterspørgsel. Sikkerhavn-effekten får de 10-årige amerikanske renter til at falde til 1,64 pct. Der er derfor også lagt op til fald når de europæiske aktiebørser åbner her til morgen,” skriver han og tilføjer:

”Så en klassisk risk-off reaktion som tegn på at markederne ikke kan lide den usikkerhed som virusspredningen har skabt.”

Dødstal stiger

Virusset, der kan give alvorlig lungebetændelse, har spredt sig fra byen Wuhan i det centrale Kina, og har skabt bekymring, fordi det minder om Sars, der mellem 2002 og 2003 kostede over 600 mennesker livet i Kina og Hong Kong.

Derudover har der været bekymring for, at virusset ville sprede sig, fordi flere millioner kinesere havde planlagt at rejse i forbindelse med det kinesiske nytår i weekenden, og det har fået myndighederne i Wuhan til at lukke ned for transport ind og ud af millionbyen.

Søndag meddelte, Ma Xiaowei, der er leder af Kinas nationale sundhedskommission, at meget tyder på, at virussets evne til at sprede sig er blevet styrket, og at antallet af smittede derfor kan stige yderligere.

Ifølge Reuters har sygdommen indtil videre kostet 80 personer livet. Over 2000 er Ifølge mediet smittede, og der er fundet tilfælde i både USA, Frankrig og nu er der også mistanke om smittede i Malmø, ifølge den svenske avis Sydsvenskan.

Hovedscenariet er midlertidige effekter

Fordi virusset også smitter i den såkaldte inkubationsperiode, dvs. tiden fra patienten bliver smittet og til man viser sygdomstegn, betyder det, at smittede ikke nødvendigvis viser tegn på sygdommen, hvilket gør det sværere at opdage potentielle smittebærere, ifølge Ib Fredslund Madsen.

”Det øger desværre også risikoen for smittespredning,” skriver han og tilføjer:

”Frygt smitter også og rammer økonomien. De økonomiske konsekvenser begynder også at vise sig, fordi frygten for sygdommen også smitter og påvirker forbrugerne i Kina. Transportministeriet i Kina oplyser, at antallet af rejser på nytårsdag (i lørdags) er knap 30 pct. lavere end sidste år, og jernbane- og flytrafikken er ikke overraskende hårdest ramt. Der er også mange rapporter om aflyste arrangementer og mennesketomme butikker.”

De kinesiske myndigheder har besluttet at forlænge nytårsferien med tre dage.

”Selvom hovedscenariet er, at der kun er midlertidige effekter af virusudbruddet, hvis det følger tidligere udbrud (som f.eks. Sars i 2002/03) så er det nyttigt at overvåge de økonomiske konsekvenser af virusudbruddet,” skriver Ib Fredslund Madsen.

Hold øje med nøgletal

Han har listet en række begivenheder op i løbet af ugen. Først vil man kunne se en effekt i Kina, når aktiemarkederne her åbner senere på ugen, når det kinesiske nytår er overstået. 

Derudover kommer der PMI-tal for serviceindekset for januar, der udtrykker indkøbschefernes syn på fremtiden, og det blive gransket for første tegn på effekt på industritilliden, skriver Ib Fredslund. 

"Det er dog ikke sikkert, at virusfrygten er nået helt med i opgørelsen, men servicesektoren vil især være udsat med restauranter, indkøb, hotel og turisme f.eks." 

Derudover kommer der tal for transport- og detailsektoren, som vil give mere præcis information. Men de er forsinkede pga. det kinesiske nytår, og derfor offentliggør Kina aktivitetsdata for både januar og februar i marts måned. 

Sidst, men ikke mindst, kommer der bnp-tal, som Ib Fredslund Madsen kalder "det mest komplette tal". Det kommer dog først i april.