C25-selskaber købte egne aktier for 41 mia kr sidste år: "Det er kvartalskapitalisme, der har vundet indpas"

null

373633_16_9_large_401.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
09. dec 2018 KL.15:01
"Hvad skal vi bruge vores penge på? Jo, lad os købe nogle af aktierne i vores egen virksomhed. Så bliver aktionærerne glade"

De helt tunge, børsnoterede danske virksomheder har i den grad kastet sig over tilbagekøb af egne aktier, viser et nyt svar fra erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) til det socialdemokratiske medlem af erhvervsudvalget Peter Hummelgaard Thomsen.

Firedobling på et årti

I årene før finanskrisen købte selskaberne i C20-indekset egne aktier for omkring 10 mia. kr., men nu er beløbet firedoblet, så der sidste år blev brugt hele 41,3 mia. kr. på tilbagekøb.

Og de foreløbige tal for 2018, hvor årets første tre kvartaler er med, ser ud til at bekræfte, at tempoet ligger nogenlunde stabilt. Her blev der købt op for knapt 33 mia. kr.
Kilde: Erhvervsministeriet/Nationalbanken

Når selskaberne kaster sig over egne aktier, skyldes det primært et ønske om at forkæle aktionærerne. For alt andet lige burde det få kursen til at stige, når der pludselig er færre aktier på markedet, og indtjeningen per aktie stiger.

Alternativet er at give pengene tilbage til aktionærerne via udbytter. Men investorerne kan i højere grad selv bestemme, hvornår de vil 'have pengene ud', hvis selskabet stabler løbende opkøbsprogrammer på benene.

Novo Nordisk købte egne aktier tilbage for 2,7 mia. kr. hen over sommeren. Danske Bank var i gang med et aktietilbagekøb på 10 mia., da hvidvasksagen satte en stopper for det i oktober. Og en lang række andre er også i gang og har været det i flere år.

Alligevel koster de danske aktier ikke mere i dag, end de gjorde i midten af 2015. Og det selv om de globale aktier er steget med 10,7 pct. i samme periode.

Fra kursmanipulation til kvartalskapitalisme


Peter Hummelgaard Thomsen, der er bogaktuel med bogen "Den syge kapitalisme", mener, at det er et stort problem, at selskabernes milliarder bliver brugt på at købe egne aktier i stedet for at investere pengene i fremtiden.

"I starten af 1990'erne blev opkøb af egne aktier bredt set betragtet som kursmanipulation, men siden er det eksploderet i både Europa og USA. Det er en kvartalskapitalisme, der har vundet indpas, og det er en kortsigtet tilgang," siger Peter Hummelgaard Thomsen.

Han understreger, at selskabsskatten er nedsat i flere omgange - og seneste under den socialdemokratisk ledede regering i 2012. Men selv om formålet med at sænke skatten er at booste investeringerne i Danmark, er det ikke sket. I stedet er aktietilbagekøbene eksploderet.

Det er Nationalbanken, der har regnet på aktietilbagekøbene for erhvervsministeren. Fra årsskiftet blev C20 udvidet med fem selskaber, så indekset nu er C25. Nordea er ikke medregnet, fordi 'Nordea ikke er en dansk virksomhed, og er børsnoteret på flere nordiske børser, heunder Danmark', som Nationalbanken skriver.