Boost dit afkast - sats på at 5G bliver en succes

Så hurtigt arbejder de mobile netværk
Penge
Eksklusivt for kunder
24. nov 2019 KL.15:32
Med 5G kan investorer booste deres afkast, hvis ellers de finder frem til de forretningsmuligheder, der formår at udnytte netværkets enorme potentiale, lyder det fra den amerikanske kapitalforvalter Mellon og britiske Schroders.

Som datidens guldgravere må investorer, der leder efter fremtidens guldklumper i den digitale fremtid, mere bestemt i udrulningen af den næste generation i det trådløse mobilnetværk, 5G, væbne sig med en stor portion tålmodighed. Der skal sorteres voldsomme mængder af investeringsmuligheder fra, før den helt tunge investeringscase blinker.

Ifølge George Saffaye, der styrer BNY Mellon Mobility Innovation Fund for den globale, amerikanske kapitalforvalter Mellon, har handelskrigen mellem USA og Kina presset priserne godt i bund på flere af aktierne i det univers, hvor han leder efter 5G-relaterede aktier.

“De sidste 18 måneder har dette univers af aktier været under pres, men når jeg ser på vores topbeholdning, kan jeg ikke være mere begejstret,” siger George Saffaye, der ser en forskel i både pris og vækstforventninger mellem det globale aktieindeks og det univers, han plukker aktier fra, som han kalder “mobilitets-innovation”.

Det er et aktieunivers på ca. 230-240 aktier inden for nøgleområder som selvkørende biler, konnektivitet (der bedst forklares som forbindelser mellem enheder), samkørsel og elektrificering.

“Når jeg ser på dette univers’ P/E-værdier (prisen for 1 krones indtjening, red.) for de næste par år og sammenholder dem med, hvad markedet vurderer P/E for fondens benchmark MSCI World Mid Cap, er mobilitetsuniverset billigere,” siger George Saffaye.

Men ikke nok med, at aktiemarkedet lige nu værdisætter aktierne inden for mobilitets-innovation lavere end benchmarket, så er de langsigtede vækstestimater højere til aktieuniverset end vækstforventningerne er til benchmarket.

“Man får altså billigere aktier med højere vækstforventninger, det er meget overbevisende for os,” siger han.

Men selvom 5G-netværket byder på et “enormt potentiale”, “er det komplekst og ikke uden udfordringer,” lyder det fra en af verdens førende 5G-netværksleverandører Ericsson, der for nylig har estimeret de samlede indtægter for informations- og kommunikations-teknologivirksomheder på tværs af alle sektorer globalt til at udgøre ca. 3800 mia. dollar (25.688 mia. kr.) i 2030.

Alex Blofield, der er global sektorspecialist i teknologi, hos den britiske kapitalforvalter Schroders, vurderer, at det stadig er for tidligt at kunne forudse udviklingen og vinderne af 5G-netværkets udrulning.

“Med de andre netværksgenerationer kunne vi godt forudse, at hastigheden blev forbedret fra G til G, men det var svært at forudsige, at resultatet blev sociale medier som Tik Tok eller apps til at booke og betale f.eks. taxier for, og hvilke af disse, der ville få størst gavn af netværkets udvikling,” siger Alex Blofield.

Ifølge ham er der meget hype forbundet med 5G, men også masser af potentiale inden for de næste tre til fem år, hvor det mest oplagte befinder sig i it-sektoren og i dens underskov af leverandører.

Trods den mindre sigtbarhed anbefaler Alex Blofield alligevel investorer til at se 5G i et langsigtet perspektiv:

“Softwareløsninger til industrien er i dag en relativ lille sektor, men den vil vokse, og med 5G vil der skabes langt større datamængder, som selskaber skal analysere via softwaren for at kunne trække værdien ud af dem.”

George Saffaye fra Mellon medgiver, at det kræver grundigt analysearbejde, en forståelse af netværket, og hvad det byder på af udviklingsmuligheder for at kunne finde guldklumpen.

“Sammenlignet med 4G er 5G ti gange hurtigere. I et 4G-netværk har vi en forsinkelse på mellem 40 til 300 millisekunder, med 5G har vi en forsinkelse på under 1 millisekund,” siger George Saffaye og tilføjer at en sådan datahastighed er banebrydende – ikke så meget i en Google-søgning, men i samfundskritiske situationer.

“Tænk på robotoperationer, telemedicin og selvkørende biler,” siger han med henvisning til, at en nærmest øjeblikkelig reaktionstid muliggør fjernoperationer, hvor patienten og kirurgen i princippet kan være på hver sin side af jordkloden.

George Saffaye udpeger også 5G’s overlegne muskelkraft i forhold til 4G.

“5G har kapacitet til en signifikant højere massefylde af forbindelser. I dag kan man have 100.000 forbindelser på 4G-netværket pr. km², men med 5G kan man have ca. 1 mio. Det er dermed en teknologi, der muliggør en smart verden, hvad enten det er smarte byer, smarte fabrikker eller smarte bygninger.”

De mange simultane forbindelser muliggør f.eks. internet of things, det vil sige, at den fysiske verden forbindes med den virtuelle, så der sendes signaler mellem alt fra infrastruktur til hjemmets digitale enheder og f.eks. den enkeltes mobiltelefon.

“Med de fordele, som 5G bringer, vil vi også støde på en højere risiko. Én ting er at have en bil, der er forbundet med 4G, hvor den får simple opdateringer til radioen, men når man har et netværk, der kan tage styringen af bilen, så kan nogle hacke systemet og gøre noget, de aldrig har været i stand til tidligere,” siger George Saffaye.

Det er netop trusler som disse, han mener, investorerne skal vurdere investeringsmulighederne i.

“Der er behov for en robust cybersikkerhedsbeskyttelse – det er en del af investeringscasen i 5G. Hvilket behov skaber 5G, hvor er behovet, og hvilke selskaber kan servicere de behov, men også skabe nye behov? Det er den slags selskaber, der umiddelbart har et indtjeningspotentiale,” siger George Saffaye.

Toppositionerne i BNY Mellon Mobility Innovation Fund bærer dog ikke præg af aktier inden for cybersikkerhed, derimod er der en overvægt af aktier inden for halvlederindustrien/semiconductor som Qualcomm og STMicroelectronics, elektronisk udstyr som Keysight Technologies og komponenter til bilindustrien som Aptiv og Denso Corporation.

Den største investering ligger dog i softwareselskabet Ansys.